Μαρτυρία και διδαχή

Για τον άγιο Ευαγγελιστή Ιωάννη

 Ο άγιος Ευαγγελιστής Ιωάννης είναι ο Ευαγγελιστής της Θεολογίας και ο Ευαγγελιστής της Αγάπης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι ούτε αληθινή Θεολογία, δηλαδή Ορθόδοξη Πίστη, χωρίς την αληθινή αγάπη προς τον Θεό μπορεί να υπάρχει, αλλά ούτε και αληθινή αγάπη προς τον Θεό και τους ανθρώπους χωρίς την αληθινή Πίστη μπορεί να υπάρχει.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης είχε μαθητεύσει στους κόλπους του Σωτήρος Ιησού Χριστού· είχε διδαχθεί και φωτισθεί να συνδυάζει αυτά τα δύο μυστήρια, το μυστήριο της ακραιφνούς και Ορθοδόξου Θεολογίας και το μυστήριο της τελείας προς τον Θεό και τους ανθρώπους αγάπης. Και επειδή έτσι το ζούσε, έτσι και το θεολόγησε. Και παρέδωσε και σ’ εμάς – στην Εκκλησία του Χριστού – μεγάλο θησαυρό, θησαυρό Ορθοδόξων δογμάτων και θησαυρό αληθινής αγάπης.

Γνωρίζουμε λοιπόν τώρα και εμείς ποιος είναι ο σωστός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πίστη αληθινή και Ορθόδοξη, και αγάπη τελεία προς τον Θεό και προς τους ανθρώπους. Και τα δύο, και η πίστη η αληθινή και Ορθόδοξη, και η αγάπη, προϋποθέτουν κένωση του εαυτού μας. Αν ο άνθρωπος δεν αδειάσει από τις δικές του σκέψεις, φιλοσοφίες, πεποιθήσεις, “θεολογίες” –εντός εισαγωγικών– δεν μπορεί να δεχθεί την αληθινή Πίστη του Χριστού.

Αυτό έπαθαν οι αιρετικοί, αυτό έπαθε ο Άρειος, τον οποίο υπαινίσσεται και η ανάγνωση την οποία διαβάσαμε. Δεν άδειασαν από τον εαυτό τους. Έβαλαν τον εαυτό τους, την λογική τους, ως κριτήριο της αληθείας του Θεού, και όχι την αλήθεια του Θεού και του Ευαγγελίου ως κριτήριο της δικής τους λογικής. Και γι’ αυτό δεν μπόρεσαν να έχουν την αληθινή Πίστη, την οποία είχε και κήρυξε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Για τον ίδιο λόγο ούτε και την αληθινή αγάπη μπόρεσαν να έχουν προς τον Θεό και προς τους ανθρώπους.

Αυτά είναι σημαντικά για όλους τους Χριστιανούς, και ιδίως για μας τους Μοναχούς. Διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ, ότι ούτε την αληθινή πίστη μπορούμε να έχουμε προς τον Θεό – την ζωντανή Πίστη – εάν δεν έχουμε την αληθινή αγάπη προς τον Θεό. Εκεί αποβλέπει όλος ο αγώνας μας. Να αδειάσουμε από το εγωιστικό μας θέλημα, για να μπορέσουμε να έχουμε τον Χριστό μέσα μας, όλο τον Χριστό, τον Χριστό της αληθείας, τον Χριστό της αγάπης. Όταν όλοι αδειάσουμε από το εγωιστικό στοιχείο μέσα μας, όλος ο Χριστός θα έλθει. Και αυτός ο Χριστός είναι η Ζωή και η Αγάπη.

Δύσκολος ο αγώνας, αλλά είναι και ο μόνος αγώνας που αξίζει να γίνει σ’ αυτό τον κόσμο. Κάθε άλλος αγώνας μπροστά σ’ αυτό τον αγώνα είναι μικρός, είναι μάταιος. Αυτός ο αγώνας είναι που δικαιώνει τον άνθρωπο, που δίνει νόημα στην ζωή του ανθρώπου, που αξιοποιεί την θυσία του Χριστού, που κάνει τον άνθρωπο θεό κατά Χάριν.

 

Από το βιβλίο: † Αρχιμανδρίτου Γεωργίου, Ομιλίες σε Εορτές Αγίων (των ετών 1981-1991) Β’. Έκδ. Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου, Άγιον Όρος 2016, σελ. 20.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για τον άγιο Ευαγγελιστή Ιωάννη

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.