Μαρτυρία και διδαχή

Το προγνωστικό χάρισμα του οσίου Γεωργίου Καρσλίδη
Το προγνωστικό χάρισμα του οσίου Γεωργίου Καρσλίδη

Στο μοναστήρι του οσίου Γεωργίου έρχονταν πολλοί προσκυνητές από το χωριό Δασωτό του Κάτω Νευροκοπίου. Ο ψάλτης του χωριού, βλέποντας τον ενθουσιασμό και την πίστη που έτρεφε ο κόσμος στον «άγιο καλόγερο», δυσπιστούσε και θέλησε κάποια ημέρα, που μία ομάδα ξεκίνησε για το μοναστήρι, να πάει και αυτός για να παρακολουθήσει τι άνθρωπος ήταν ο φημιζόμενος και αν είχε πράγματι προγνωστικό χάρισμα. Η ομάδα αυτή πήγε στο μοναστήρι, εκκλησιάσθηκε και βγήκε έξω, μπροστά από το καμπαναριό για να καθήσει. Ο όσιος πήγε κοντά τους και τους μιλούσε με αγάπη, ως συνήθως, για πνευματικά θέματα. Ο ψάλτης είχε ξεκινήσει από το χωριό του κι ερχόταν προς το μοναστήρι. Αίφνης λέγει ο όσιος προς τους παρευρισκόμενους: «Έρχεται ένας από το χωριό σας, που σας παρακολουθεί και απορεί που έρχεσθε εδώ. Έχει δυσπιστία μέσα του».

Μετά από λίγο τους λέγει πάλι: «Έρχεται, έχει φθάσει έξω από το χωριό…». Σε λίγο φάνηκε στην εξώθυρα του μοναστηριού. Ο όσιος τον κοίταξε και του είπε: «Έλα κι εσύ να δοκιμάσεις, διότι αμφιβάλλεις…». Εκείνος συνεσταλμένος τον πλησίασε. Στο τέλος που έμειναν μόνοι, ο όσιος του αποκάλυψε τις αμφιβολίες της καρδιάς του και του έδωσε λύσεις και σε άλλα προσωπικά του θέματα, δίχως εκείνος να του τα αναφέρει. Ο ψάλτης συγκινημένος και σιωπηλός του έβαλε μετάνοια και του ζήτησε συγχώρεση. Ο όσιος του διάβασε συγχωρητική ευχή. Έτσι έφυγε διορθωμένος, ωφελημένος και με θαυμασμό για τον χαρισματούχο όσιο.

 

Όταν ο ιερεύς Πολύκαρπος επισκέφθηκε τον όσιο Γέροντα, επέμενε να του πει κάτι κι εκείνου, όπως έλεγε σε όλο τον κόσμο. Ο όσιος, βλέποντας την επιμονή του, του είπε: «Πάτερ, σ’ ένα χρόνο θα πεθάνεις». Σ’ ένα χρόνο από τότε ακριβώς ο π. Πολύκαρπος απεβίωσε.

 

Ένα πρωινό Σαββάτου μία γυναίκα πήγε από τη Δράμα στο μοναστήρι, για να λειτουργηθεί και να εξομολογηθεί. Ο όσιος Γεώργιος την είδε από μακριά και της φώναξε: «Μαρία, γύρισε πίσω!» Εκείνη παραξενεύτηκε και του είπε: «Γέροντα, γιατί δεν με δέχεσαι, τι έκανα;» Της απάντησε ο όσιος: «Πήγαινε να προλάβεις τον άνδρα σου, τους υπαλλήλους, το μαγαζί… Σήμερα που θα λυώσει το μίγμα (ήταν κατασκευαστής λευκών μετάλλων) μέσα στο καζάνι είναι μία χειροβομβίδα». Η γυναίκα έντρομη επέστρεψε στην πόλη και πρόλαβε τον άνδρα της, προτού θέσει φωτιά στο καζάνι με τα σιδερικά, όπου πράγματι ανάμεσά τους, χωρίς να το γνωρίζει, υπήρχε μία χειροβομβίδα. Ο χαρισματούχος όσιος έσωσε τον άνθρωπο αυτόν και τους υπαλλήλους του από βέβαιο θάνατο.

 

 

Από το βιβλίο: (†) Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Ο Όσιος Γεώργιος της Δράμας. Έκδοσις Ι. Μ. Αναλήψεως του Σωτήρος, Ταξιάρχες (Σίψα) Δράμα 2016, σελ. 125, 134, 136 (αποσπάσματα).

 

 

 

 

 

 

Το προγνωστικό χάρισμα του οσίου Γεωργίου Καρσλίδη

 

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.