Μαρτυρία και διδαχή

Ο Θεός  φανερώνεται στα νήπια

Σύντομα-σύντομα θα μπορούσαμε να προσέξουμε κάποια σημεία στην ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε (Λουκ. 10:16-21), και η οποία αναγινώσκεται στη σημερινή γιορτή, που είναι η σύναξις των ουρανίων ταγμάτων.

Ένα σημείο που καλό είναι να προσέξουμε είναι αυτό. Καθώς επέστρεψαν οι εβδομήκοντα με χαρά και είπαν στον Κύριο: «Και τα δαιμόνια υποτάσσεται ημίν εν τω ονόματί σου», ο Κύριος απάντησε: «Μη χαίρεστε που υποτάσσονται σ’ εσάς τα δαιμόνια, αλλά να χαίρεστε που τα ονόματά σας γράφτηκαν στον ουρανό».

Όπως είπαμε και άλλες φορές, εάν λίγο ερευνήσουμε τον εαυτό μας και αυτή την ώρα, θα δούμε ότι ευχαρίστως θα ζητούσαμε από τον Θεό διάφορα πράγματα και θα χαιρόμασταν να τα έχουμε, όπως οι εβδομήκοντα που είχαν την εξουσία να διώχνουν δαιμόνια. Και ίσως πολύ λίγο μας ενδιαφέρει αν είναι ή δεν είναι γραμμένο το όνομά μας στον ουρανό· αν θα μείνει εκεί γραμμένο και δεν θα σβηστεί. Όμως ο Κύριος το λέει καθαρά: «Η χαρά σας να μην είναι αυτή ή εκείνη η δύναμη που σας δίνω, αυτό ή εκείνο το χάρισμα, αλλά το ότι γράφτηκαν τα ονόματά σας στον ουρανό».

Με το βάπτισμα γράφτηκαν τα ονόματά μας στον ουρανό. Το θέμα είναι αν θα μείνουν εκεί γραμμένα. Και όπως λέει στην Αποκάλυψη, δεν θα εξαλειφθεί το όνομα από εκεί (Αποκ. 3:5). Αυτό να έχουμε στον νου μας και στην καρδιά μας, αυτό να πιστεύουμε, αυτό να προσέχουμε, από αυτό να είμαστε πιασμένοι, και τα άλλα θα έλθουν. Κι αν ακόμη σου δώσει ο Θεός τη δύναμη να θαυματουργείς – να διώχνεις δαιμόνια, να θεραπεύεις αρρώστους και άλλα – αυτό δεν είναι τίποτε. Δεν είναι αυτό που εξασφαλίζει τη σωτηρία. Θα σωθείς, αν μείνει τελικά γραμμένο το όνομά σου εκεί στους ουρανούς.

Άλλο σημείο που, νομίζω, καλό είναι να προσέξουμε, είναι αυτό: «Εν αυτή τη ώρα ηγαλλιάσατο τω πνεύματι ο Ιησούς και είπεν· εξομολογούμαι σοι, Πάτερ, Κύριε του ουρανού και της γης, ότι απέκρυψας ταύτα από σοφών και συνετών, και απεκάλυψας αυτά νηπίοις». Αγαλλιά η ψυχή του Κυρίου, και ευχαριστεί τον Πατέρα και λέει: «Απέκρυψας ταύτα από σοφών και συνετών και απεκάλυψας αυτά νηπίοις».

Ο Θεός αποκρύπτει από τους σοφούς και τους συνετούς τα μυστήριά του, τη χάρη του, αυτή τη φανέρωσή του· διότι αυτός που φανερώνεται, είναι ο ίδιος ο Θεός. Τα αποκρύπτει και δεν τα φανερώνει σ’ αυτούς που κάνουν τον σοφό, τον έξυπνο, σ’ αυτούς που νομίζουν ότι τα ξέρουν, ότι τα γνωρίζουν. Ο Θεός τα φανερώνει, τα αποκαλύπτει στα νήπια· σ’ αυτούς που από αυτής της απόψεως είναι σαν τα νήπια.

Αυτή την ώρα και σ’ αυτό το σημείο να ερευνήσουμε τον εαυτό μας. Μπορεί με τα λόγια να μην το λες, αλλά στην πράξη είναι ενδεχόμενο να κάνεις τον σοφό, τον έξυπνο, και να πιστεύεις ότι εσύ ξέρεις, εσύ γνωρίζεις. Κίνδυνος-θάνατος, αδελφέ μου. Δεν πρόκειται να σου αποκαλυφθεί ο Θεός, να σου φανερωθεί η χάρη του Θεού.

Είναι σημαδιακό αυτό: χρόνια είμαστε χριστιανοί, και σπάνιο να βρει κανείς κάποια ψυχή που να είναι χαριτωμένη, που να δείχνουν τα πράγματα ότι ο Θεός φανερώνεται, αποκαλύπτεται σ’ αυτή την ψυχή, ότι έχει κοινωνία με αυτή την ψυχή. Όχι απλώς να κάνει κανείς τούτο, να κάνει εκείνο. Αυτά είναι δικά μας. Θα κάνουμε περισσότερα ή λιγότερα. Το θέμα είναι τι κάνει ο Θεός στην ψυχή μας. Και πρέπει να το μάθουμε αυτό το μάθημα.

Λέει ο απόστολος Παύλος: «Διά πίστεως περιπατούμεν, ου δι’ είδους» (Β’ Κορ. 5:7). Δεν ζούμε – αναφέρεται στον αληθινό χριστιανό – απλώς κάνοντας εμείς ό,τι κάνουμε, έστω και καλά πράγματα, αλλά ζούμε δια της πίστεως και έχουμε δια της πίστεως κοινωνία με τον Θεό και ο Θεός μαζί μας, και υπάρχει αυτή η κοινή ζωή. Δηλαδή η ζωή μας γίνεται και θεϊκή ζωή· δεν είναι απλώς ανθρώπινη.

Αυτό δεν το βλέπει κανείς. Και δεν το βλέπει, ακριβώς διότι δεν μάθαμε την υπακοή, δεν μάθαμε να είμαστε ταπεινοί, απλοί. Υπάρχει η τάση αυτή να κάνουμε τον έξυπνο, και γι’ αυτό όσο κι αν προσπαθούμε εμείς να τα ανακαλύψουμε αυτά και να μας φανερωθούν, ο Θεός θα τα κρύβει. Ο Θεός τα φανερώνει στα νήπια.

Είθε, αδελφοί μου, σήμερα να γίνει κάποια αρχή προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς τελούμε τη σύναξη των αρχαγγέλων και όλων των επουρανίων δυνάμεων. Όλοι οι άγγελοι τα βλέπουν αυτά. Είναι φανερά σ’ αυτούς και γνωρίζουν πώς είναι η αλήθεια και βλέπουν σε τι ψέμα ζούμε εμείς εξαιτίας μας. Οι άγγελοι, που είναι λειτουργικά πνεύματα και στέλνονται ακριβώς για να βοηθήσουν τους ανθρώπους, τις ψυχές μας, είθε να μας βοηθήσουν να γίνει μια αρχή σήμερα.

 

Από το βιβλίο: π. Συμεών Κραγιοπούλου, “Θέλεις να αγιάσεις;”, Νοέμβριος, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, 2019, σελ. 85.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Θεός  φανερώνεται στα νήπια

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.