Αγιολόγιο - Εορτολόγιο

Ο όσιος Τρύφων του Πέτσενγκα, απόστολος της Λαπωνίας

Ο όσιος Τρύφων ήταν γιος ιερέα του Νόβγκοροντ. Γεννήθηκε το 1495 την ώρα που στην εκκλησία ψαλλόταν το «Τοις ερημικοίς ζωή μακαρία εστί, θεϊκώ έρωτι πτερουμένοις» (Αναβαθμοί πλ. α’ ήχου).

Το 1525, μετά από αποκαλυπτικό όραμα, αναχώρησε για τις απρόσιτες και αφιλόξενες περιοχές του Άπω Βορρά, κοντά στον ποταμό Κόλα (Λαπωνία). Ζούσε ως ερημίτης και παράλληλα άρχισε να κηρύττει τον λόγο του Ευαγγελίου στις γύρω ειδωλολατρικές φυλές, οι οποίες στην αρχή διέκειντο εχθρικά απέναντί του. Τις ημέρες ο άγιος κήρυττε το Ευαγγέλιο, συχνά με κίνδυνο της ζωής του, και τις νύχτες προσευχόταν.

Σιγά-σιγά η υπομονή και η πραότητά του νίκησαν τους αντιπάλους· κατόρθωσε να βαπτίσει τους νεοπροσήλυτους, να τους κτίσει ναό με τα ίδια του τα χέρια, κοντά στο στόμιο του ποταμού Πέτσενγκα στο Αρκτικό πέλαγος, και πλάι στον ναό ίδρυσε μονή με ηγούμενο έναν από τους μαθητές του, τον Γουρία.

Μερικά χρόνια αργότερα (1556), χάρις σε μια σημαντική δωρεά του τσάρου Ιωάννη Δ’ του Τρομερού, μπόρεσε να μεγαλώσει και να εξωραΐσει το καθίδρυμα, και έκτισε λίγο μακρύτερα μια σκήτη αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, όπου συνέχισε τους αγώνες του.

Μια ημέρα, την ώρα που έλειπε, μια αρκούδα ήλθε να φάει την ζύμη που είχε φτιάξει για το ψωμί. Όταν ο άγιος επέστρεψε, την χαστούκισε άφοβα στο ρύγχος και την διέταξε να μην ξαναεμφανιστεί στην μονή. Το θηρίο υπάκουσε ήμερα και από τότε δεν το ξαναείδαν.

Ο όσιος Τρύφων παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο στις 15 Δεκεμβρίου 1583, αφού προηγουμένως προέβλεψε την ημέρα της εκδημίας του και την επικείμενη καταστροφή της μονής από τους Σουηδούς, που έλαβε χώρα το 1590.

Σφαγιάσθηκαν τότε όλοι οι μοναχοί, και πρώτο θύμα υπήρξε ο στάρετς Ιωνάς, ο οποίος αργότερα επιτέλεσε πολλά θαύματα για τους μοναχούς της ανακαινισμένης πλέον μονής.

 

Από το βιβλίο: Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου. Τόμος τέταρτος, Δεκέμβριος. Ίνδικτος, Αθήναι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο όσιος Τρύφων του Πέτσενγκα, απόστολος της Λαπωνίας

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.