Αγιολόγιο - Εορτολόγιο

Ο άγιος Νίνιαν, επίσκοπος Ουίθορν και απόστολος των Νοτίων Πικτών

Ο βρετανικής καταγωγής άγιος Νίνιαν, μυημένος στην πίστη και στα μυστήρια της αληθείας στην Ρώμη, υπήρξε ο πρώτος, ο οποίος εκήρυξε τον λόγο του Θεού στους Νότιους Πίκτες (Σκωτία). Στην έδρα του στο Ουίθορν (Whithorn, νοτιοδυτική Σκωτία) έκτισε μία ωραιότατη εκκλησία από λευκή πέτρα (περί το 397), που έμεινε γνωστή ως Λευκός Οίκος (Candida Casa) και λέγεται ότι ήταν αφιερωμένη στον άγιο Μαρτίνο της Τουρ (11 Νοεμ.). Στην εκκλησία αυτή αργότερα προσετέθη και ένα μοναστήρι, το οποίο κατά τον μεσαίωνα απέβη σπουδαίο κέντρο μελέτης των Ουαλών και Ιρλανδών μοναχών.

Καθώς ο άγιος Νίνιαν περιόδευε την χώρα, το κήρυγμά του επισφραγιζόταν από πολλά θαύματα, που ο Θεός ενεργούσε μέσω αυτού. Ο άγιος επίσκοπος χειροτόνησε ιερείς και οργάνωσε την εκκλησιαστική ζωή, έτσι ώστε χάρις στους αποστολικούς του κόπους, η πίστη έριξε βαθιά τις ρίζες της στους Πίκτες του Νότου, πολύ πριν φθάσει από την Ιρλανδία ο άγιος Κολούμπα (βλ. 9 Ιουν.), για να την μεταλαμπαδεύσει στους Πίκτες του Βορρά. Ακόμη και κατά τα συχνά και κοπιαστικά ταξίδια του, ο άγιος ύψωνε διαρκώς την ψυχή του προς τα ουράνια είτε με την προσευχή είτε με την ανάγνωση είτε με την ψαλμωδία ψαλμών.

Εκοιμήθη εν ειρήνη το 432. Το τίμιο σκήνωμά του κατετέθη στον ναό του Ουίθορν, ο οποίος ως τον ιστ’ αιώνα υπήρξε μεγάλο προσκύνημα.

 

Από το βιβλίο: Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου. Τόμος πρώτος, Σεπτέμβριος. Εκδόσεις Ορμύλια, 2001, σελ. 183.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο άγιος Νίνιαν, επίσκοπος Ουίθορν και απόστολος των Νοτίων Πικτών

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.