Πατερικό ανθολόγιο

Η καλή συμβουλή ενός μάγου

Κάποιος άνθρωπος φιλόχριστος στη Βαβυλώνα (σημ. Κάιρο) της Αιγύπτου, από επιφανές γένος, πριν από λίγα χρόνια διορίστηκε από την εξουσία υπεύθυνος της φυλακής και φερόταν με καλοσύνη και ευμένεια στους φυλακισμένους. Το όνομά του δεν είναι ανάγκη να το πούμε, διότι ζει ακόμη.

Αυτός μας διηγήθηκε, βεβαιώνοντας τα λόγια του με πολύ φρικτούς όρκους, ότι «κάποιοι μάγοι κλείστηκαν κάποτε στη φυλακή που ήμουν υπεύθυνος, και εγώ πήγαινα συχνά στο κελλί τους για να τους ανακρίνω, όπως συνηθίζουν όσοι έχουν αναλάβει τέτοια υπηρεσία, καταγράφοντας τις καταθέσεις του καθενός για να υποβάλω σχετική αναφορά γι’ αυτούς στην εξουσία.«

»Ο ένας λοιπόν από αυτούς, ο πιο ηλικιωμένος, όταν είδε ότι φέρομαι με κατανόηση και δείχνω συμπάθεια σε όλους τους εκεί, με πήρε ιδιαιτέρως και μου λέει στα αιγυπτιακά· “Σε εξορκίζω στον Θεό που μας παρέδωσε στα χέρια σου, ποτέ να μην καθίσεις να ανακρίνεις εμάς τους τέσσερις μάγους αν προηγουμένως δεν κοινωνήσεις και δεν φορέσεις σταυρό στον λαιμό σου. Διότι οι σύντροφοί μου είναι κακοί άνθρωποι και θέλουν να σε βλάψουν, αν όμως κάνεις όπως σου είπα, ούτε αυτοί ούτε άλλος άνθρωπος μπορεί να σου κάνει κακό”».

Όταν δαίμονες και μάγοι τα ομολογούν αυτά, είναι φανερό ότι είναι πιο ασεβείς από αυτούς εκείνοι που δεν πιστεύουν στο άγιο σώμα του Χριστού και βλασφημούν όλη την ώρα τον σταυρό του, και κάνοντας αυτά μας βασανίζουν. Ποιους εννοώ; (*) Τους εχθρούς του σταυρού που το τέλος τους είναι η απώλεια, σύμφωνα με την απόφαση του Θεού που διατυπώθηκε με το στόμα του Παύλου (Φιλιπ. 3:18-19).

 

(*) Προφανώς εννοεί τους Σαρακηνούς που είχαν κυριαρχήσει στις περιοχές εκείνες από τον 7ο αιώνα και καταπίεζαν τους μη μουσουλμάνους. Πράγματι, το Ισλάμ απορρίπτει ρητά την πίστη στη θεότητα του Χριστού και κατά συνέπεια τον σταυρό και τα μυστήρια.

 

 

Από το βιβλίο: Άγνωστες σελίδες του Γεροντικού. Εκδόσεις «Το Περιβόλι της Παναγίας», Θεσσαλονίκη 2001, σελ. 65.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η καλή συμβουλή ενός μάγου

 

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.