Μαρτυρία και διδαχή

Οι άγιοι Πατέρες της Δ’ Οικουμενικής συνόδου

Οι Πατέρες που γιορτάζουμε σήμερα διατύπωσαν οριστικά το δόγμα ότι ο Χριστός είναι ο τέλειος Θεός και ο τέλειος άνθρωπος. Οι δύο φύσεις, η θεία και η ανθρώπινη, είναι ενωμένες ασυγχύτως και αδιαιρέτως στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Και αυτό καλείται να γίνει κάθε άνθρωπος εν Χριστώ Ιησού: όπως ο Χριστός δεν ήταν μόνο άνθρωπος με σώμα και ψυχή, αλλά ήταν και Θεός, έτσι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα και ψυχή, αλλά, καθώς έρχεται μέσα του η θεία Χάρις, η θεία ενέργεια, έρχεται μέσα του ο ίδιος ο Θεός δια της ακτίστου ενεργείας της χάριτος. Και κατά κάποιον τρόπο ο κάθε άνθρωπος, εν Χριστώ Ιησού, εν Αγίω Πνεύματι είναι θεάνθρωπος. Αυτό σημαίνει εν Χριστώ ζωή, αυτό σημαίνει εν Πνεύματι Αγίω ζωή, αυτό σημαίνει σωτηρία.

Δεν μπορείς να είσαι αληθινός χριστιανός, εάν βαθιά μέσα στην ψυχή σου δεν πιστεύεις αυτή την αλήθεια. Βέβαια, θεωρητικά όλοι πιστεύουν ότι ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, αλλά στην πράξη δείχνουμε σαν να μην πιστεύουμε ότι, όταν έχουμε μέσα μας τον Χριστό, έχουμε τα πάντα.

Αυτό φαίνεται στην καθημερινή μας ζωή. Καθώς κανείς ελπίζει σε άλλα πράγματα και περιμένει από εκεί κάτι –χαρά, νόημα στη ζωή– όταν δεν τα έχει αυτά στα οποία εμπιστεύεται και ελπίζει και από τα οποία εξαρτάται, τότε πελαγώνει, ταράζεται, σαν να μην έχει νόημα η ζωή του, σαν να μη μπορεί να ζήσει.

Ακριβώς για να στηριχθούμε τελικά στον Χριστό, μερικές φορές ο Θεός μας αφαιρεί –επίτηδες θα έλεγε κανείς– κάποια στηρίγματα στη ζωή. Επειδή ξεχάσαμε τον Χριστό, ότι αυτός είναι ο Θεός μας, είναι το παν, και στηριζόμαστε σε ανθρώπους ή σε ιδέες ή σε άλλα πράγματα, ο Θεός τα οικονομεί έτσι, που φεύγουν τα στηρίγματα. Μερικές φορές χρειάζεται –αν επιτρέπεται να πω– να βάλει βαθιά το μαχαίρι ο Θεός, δηλαδή να μας αφαιρέσει κάτι που θα μας στοιχίσει πάρα πολύ. Ενεργεί έτσι, για να παύσουμε εμείς να στηριζόμαστε σε αυτό και λίγο-πολύ να το θεωρούμε σαν θεό.

Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Θεός. Δεν υπάρχει άλλος θεός έξω από τον Χριστό. Θέλεις να βρεις τον αληθινό Θεό; Μέσα στον Χριστό θα τον βρεις.

Εάν, λοιπόν, εμείς βάλουμε μέσα μας έτσι τον Χριστό και τον πιστέψουμε έτσι, αδελφοί μου –το λέω με όλη μου την ψυχή– αυτή τη στιγμή θα γίνει κάτι μέσα στην ψυχή μας και θα είμαστε διαφορετικότεροι από την προηγούμενη μόλις στιγμή.

 

Από την ιστοσελίδα: www.agia-triada-panorama.gr/texts/

Κείμενο υπ’ αριθμ. 56

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι άγιοι Πατέρες της Δ’ Οικουμενικής συνόδου

 

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.