Μαρτυρία και διδαχή

Θαυμαστή διάσωση Ευαγγελίου

Ζούσε παλαιά στο χωριό Άνω Περίθεια Κερκύρας μία ευλαβής γυναίκα παντρεμένη με παιδιά. Αυτή η ευλογημένη ψυχή έμαθε ανάγνωση και αγαπούσε πολύ να διαβάζη το Ευαγγέλιο. Όταν εύρισκε λίγο χρόνο από τις δουλειές της μελετούσε την Αγία Γραφή.

Κάποια ημέρα πήρε το αγαπημένο της Ευαγγέλιο, βγήκε λίγο έξω από το χωριό και εκεί στην ησυχία το μελετούσε αμέριμνη.

Ξαφνικά παρουσιάστηκαν μπροστά της πειρατές και δεν μπόρεσε να κρυφθή και να τους ξεφύγη.

Μόνο πρόλαβε και έκρυψε το Ευαγγέλιο στην ρίζα ενός θάμνου για να μην το βεβηλώσουν οι άπιστοι. Την ίδια την έπιασαν και την πήραν μαζί τους με ό,τι άλλα πράγματα είχαν αρπάξει από το χωριό.

Έκανε πολλά χρόνια στην σκλαβιά. Ήταν νέα και όταν κατώρθωσε να ξεφύγη και να γυρίση στο χωριό της είχε πια γεράσει. Κανείς δεν την αναγνώρισε. Τους είπε ποια είναι, με ποιον ήταν παντρεμένη και ποια ήταν τα παιδιά της.

Τους διηγήθηκε πώς την συνέλαβαν. Ανέφερε για την Αγία Γραφή και ότι την έκρυψε στην ρίζα του θάμνου. Πήγαν μαζί της, ανακάλυψαν πραγματικά τον θάμνο που είχε μεγαλώσει πολύ και βρήκαν μετά από τόσα χρόνια το Ευαγγέλιό της. Συγκινημένη το πήρε και είδε ότι διετηρείτο σε καλή κατάσταση, καίτοι στα μέρη εκείνα βρέχει πολύ, διότι το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Παντοκράτορος. Ήταν μόνο λίγο καψαλισμένο στην άκρη.

Τότε διηγήθηκαν οι βοσκοί ότι σ’ εκείνο το μέρος έβαζαν φωτιές κάθε χρόνο για να καούν οι θάμνοι, να βγάζη χόρτο για τα πρόβατά τους, αλλά όταν η φωτιά έφθανε σ’ εκείνον τον θάμνο, πάντα έσβηνε.

Το Ευαγγέλιο αυτό κατά την μαρτυρία του ευλαβεστάτου ιερομονάχου Ευδοκίμου, που είχε διατελέσει Ηγούμενος στην Ιερά Μονή του Υψηλού Παντοκράτορος, πριν από πολλά έτη το είχαν πάρει στην Μητρόπολη και μέχρι πρό τινος διεσώζετο. Τώρα δεν γνωρίζει κανείς πού βρίσκεται. (*)

 

(*) Μαρτυρία του παππού Θρασυβούλου από το χωριό της Άνω Περίθειας Κερκύρας (Βόρειο συγκρότημα) στον γέροντα Ευφρόσυνο, αγιορείτη.

 

Από το βιβλίο: Ασκητές μέσα στον κόσμο, τ. Α’, Άγιον Όρος 2009, σελ. 325.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θαυμαστή διάσωση Ευαγγελίου

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.