Μαρτυρία και διδαχή

 Ο άγιος Πορφύριος μιλάει για τον Παράδεισο
 Ο άγιος Πορφύριος μιλάει για τον Παράδεισο

 Άκου να δης τι μου πέρασε στο νου μου, τι ωραίο πράγμα είναι αυτός ο Παράδεισος· “ίνα βλέπωσι δια παντός το πρόσωπον του Πατρός μου του εν ουρανοίς”, λέει στο Ευαγγέλιο, και θέλω να πω, να ο Παράδεισος δεν έχει ούτε κρυστάλλινα νερά, ούτε λουλούδια, ούτε τριαντάφυλλα, ούτε, ούτε, ούτε. Όλα τα έχει ο Παράδεισος. Το παν έχει, αλλά το παν είναι το πρόσωπο του Θεού. Αυτό είναι: το πρόσωπο του Θεού. Με καταλάβατε; Αυτό είναι το παν, όλα· και τα λουλούδια και τα κρυστάλλινα νερά και τα παραδείσια πουλάκια και, και, και όλα. Θα μου πης, “εκείνα δεν είναι;”. Μπορεί να είναι και εκείνα, όλα μπορεί να είναι, ναι, αλλά όλα τα μεγαλεία περικλείονται στο πρόσωπο του Θεού.

Να, είδες εκεί είναι η εορτή, όπου “ήχος καθαρός εορταζόντων και των καθορόντων του Σου προσώπου το κάλλος το άρρητον”, διαρκώς να βλέπω το πρόσωπον του Πατρός μου του εν ουρανοίς. Αυτός είναι ο Παράδεισος: “του οράν τον Κύριον δια παντός”. Δηλαδή, πώς να πούμε; Τώρα βλέπεις τον Θεό, ζεις τον Θεό, ενούσαι με την πηγή της ζωής, με την πηγή της χαράς, ενούσαι με το παν. Ο Θεός είναι το άκρως εφετόν. “Των εφετών η ακρότης”. Να ο Παράδεισος.

– Πώς να φτάσουμε όμως σε αυτήν την αγάπη;

– Βρε, αυτό του Θεού είναι, δεν είναι δικό μας. Του Θεού έργο είναι. Εμείς τι να κάνουμε; Μια προσπάθεια να έχουμε. “Του Σου προσώπου το κάλλος το άρρητο”. “Εν τη ανεσπέρω ημέρα της βασιλείας Σου”. Έχω και άλλη μία λόξα. Τι να λέω, πάρε με, τι να λέω ότι θέλω να έρθω στην βασιλεία Σου; Γιατί ό,τι είναι εδώ, είναι και εκεί· καμμία διαφορά δεν υπάρχει. Η διαφορά είναι ότι εκεί όλα είναι σε μία καθαρώς πνευματική κατάσταση. Μα και εδώ Παράδεισος επί της γης είναι η Αγία μας Εκκλησία. Το άκτιστον αυτό ίδρυμα του Θεού, το προ των αιώνων ιδρυθέν.

Ναι, είναι ωραιότατος (ο παράδεισος) γιατί είναι μέσα στο μεγαλείο της θυσίας Του, της αγάπης Του και αυτά όλα τον μεγαλύνουν, τον ωραιοποιούν. Αυτά δεν τα λέω με εγωϊσμό. Τα λέω αυτά χωρίς βεβαιότητα ότι είναι για μένα. Μόνο σκέπτομαι, ας πούμε, πώς να αντικρύσω αυτά τα μεγαλεία, τα οποία πιστεύω ότι υπάρχουν και εδώ, και αν από εδώ δεν τα αισθανθώ, πώς θα πάω εκεί; Διότι τα ίδια είναι και εδώ· δεν υπάρχει διαφορά τού Παραδείσου του επιγείου με του επουρανίου. Η διαφορά είναι σε ένα πράγμα, ότι εκεί πλέον βλέπουμε πρόσωπο προς πρόσωπο άϋλα και πνευματικά όντα, ενώ εδώ έχουμε και την παλιόσαρκα, το σαρκίον που κάπως μπαίνει εμπόδιο, όμως το πνεύμα τα ξεπερνάει με την Χάρη του Θεού, μόνο με την Χάρη του Θεού. Κάτι τέτοια πιστεύω, ότι πρέπει να τον αισθανθούμε τον Παράδεισο από εδώ και αυτό θα μας βεβαιώση για να μην ταξιδεύουμε με ενδοιασμούς και με φοβίες που δεν θα ταιριάζουνε για μας.

 

Από το βιβλίο: «Ο Όσιος Πορφύριος (Μαρτυρίες – Διηγήσεις – Νουθεσίες)».  Β’. Διηγήσεις, ς’.  Έκδοση «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», σελ. 211.

 

 

 

 

 Ο άγιος Πορφύριος μιλάει για τον Παράδεισο

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.