Μαρτυρία και διδαχή

Ο Θεός της ορθόδοξης πίστεως

Ένας είναι ο Θεός και δεν υπάρχουν άλλοι θεοί εκτός από Εκείνον τον μοναδικό. Είναι ο Ύψιστος, ο Παντοδύναμος, ο Πάνσοφος, ο Πανάγαθος Θεός. Από Αυτόν ζουν και σε Αυτόν επιστρέφουν. Είναι ο Άγιος, ο Ισχυρός και ο Αθάνατος Θεός. Στον Θεό βρίσκεται όλη η δύναμη και έξω από τη δύναμη του Θεού δεν υπάρχει άλλη.

Ο Θεός είναι η ατελεύτητη Δύναμη, η ατελεύτητη Σοφία, η ατελεύτητη Αγαθότητα. Δύναμη, Σοφία και Αγαθότητα – Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα, τρία πρόσωπα αχωρίστως και αιωνίως ενωμένα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσα από τεράστια συσσωρευμένη εμπειρία, γνωρίζει ότι οι άγιοι του Θεού είναι ζωντανοί, μας βλέπουν, μας ακούν και μας βοηθούν. Μας βοηθούν και εν γνώσει μας και εν αγνοία μας.

Όταν ο Θεός θέλει να αφυπνίσει και να συνετίσει ένα λαό Του με την τιμωρία, τις περισσότερες φορές χρησιμοποιεί άπιστους και φονιάδες και όχι δίκαιους και άγιους. Δεν τιμωρεί ο Θεός τους ανθρώπους επειδή αρέσκεται στο να τιμωρεί – μακριά από αυτό – αλλά επειδή οι άνθρωποι θεωρούν την τιμωρία του Θεού σαν το μόνο αληθινό φάρμακο για την αδικία.

Δεν υπάρχει πράγμα στη γη και κάτω από τον ουρανό, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιήσει ο Θεός για να συνετίσει, να διορθώσει και να σώσει τον άνθρωπο. Όλη η φύση είναι ένα εργαλείο στο θαυματουργό Του χέρι.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία κατέχει στο θησαυροφυλάκιο της μακραίωνης εμπειρίας της αναρίθμητα παραδείγματα για το πώς ο εύσπλαχνος Θεός ανταποκρίνεται θαυματουργικά σε κάθε είδος προσευχής.

Η ορθόδοξη πίστη αποτελεί το μεγαλύτερο θαύμα στην Ιστορία του ανθρωπίνου γένους. Δίχως πλούτο, δίχως εξωτερική υποστήριξη, δίχως στρατό και όπλα, διήνυσε με επιτυχία ένα μακρύ και φοβερό δρόμο. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή κάτω από τον ουρανό από το να είναι κανείς μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μάθετε πως η στρατηγική και η τακτική του Θεού είναι διάφορη από την ανθρώπινη. Αυτό που οι άνθρωποι βλέπουν σαν συντριβή, ο Θεός το λαμβάνει ως νίκη, και εκείνο που στα μάτια των ανθρώπων είναι νίκη, για τον Θεό είναι το σούρουπο της καταστροφής… Η Εκκλησία του Χριστού ήταν νικηφόρα όχι μονάχα στην ελευθερία αλλά και υπό το κράτος της δουλείας.

Πίστη θα πει, Ελευθερία έναντι των ανθρώπων, των πραγμάτων, των δαιμόνων και του θανάτου.

Όποιος έχει τον κόσμο για ακριβό, θεωρεί φτηνό τον Θεό. Κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στα άγια των αγίων τής πίστεως αν προηγουμένως ο κόσμος δεν του γίνει αδιάφορος.

 

Από το βιβλίο: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Αγιοπνευματικές διδαχές για τον Θεό και τους ανθρώπους. Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη” 2017, σελ. 101, 102, 104, 105, 107, 108.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Θεός της ορθόδοξης πίστεως

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.