Η πίστη στην εποχή μας

Η θεραπεία της κωφάλαλης Τουρκάλας

Στο χωριό Αύρα Καλαμπάκας κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν εφημέριος ο π. Παναγιώτης Παρασκευάς. Ελάχιστα γνωρίζουμε γι’ αυτόν τον σεβαστό Λευΐτη. Ο ίδιος σημειώνει κάπου ότι χειροτονήθηκε διάκονος στο χωριό Διάλυση και ιερέας στο Καστράκι. Ύστερα εφημέρευε στο χωριό Αύρα κατά τα έτη 1861-1886. Από ενωρίς εκοιμήθη η πρεσβυτέρα του μαζί με το νεογέννητο βρέφος. Έτσι στο εξής ζούσε σαν καλόγηρος.
Στα ιερατικά του καθήκοντα ήταν πολύ συνεπής. Τα εκτελούσε με πολλή προσοχή και ευλάβεια. Η παράδοση του χωριού διέσωσε δυο μεγάλα έργα του π. Παναγιώτη. Το πρώτο είναι η αγιογράφηση του μοναστηριακού ναού του αγίου Νικολάου, που έγινε το έτος 1869 «δια συνδρομής και δαπάνης» του, όπως μαρτυρεί η επιγραφή.
Εκείνο όμως που φανερώνει την αγιότητα του π. Παναγιώτη είναι το θαύμα της θεραπείας της κόρης τού Τουρκαλβανού Νταϊλιάν-Αγά, του τελευταίου Αγά του χωριού, που ήταν άλαλη και κωφή. Ο Αγάς την πήγε σε πολλούς γιατρούς αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τέλος κατέφυγε στον άγιο λειτουργό του Αληθινού Θεού, π. Παναγιώτη. Ο παπα-Παναγιώτης ενήστευσε, προσευχήθηκε, της διάβασε ευχή και την σταύρωσε. Η κωφάλαλη θαυματουργικά μίλησε και απέκτησε την ακοή της. Ο πατέρας της από ευγνωμοσύνη δώρησε στο Βακούφι (Εκκλησία) 80 στρέμματα χωράφια που η εκκλησία τα έχει μέχρι σήμερα, και το οικόπεδο δίπλα στην πλατεία όπου αργότερα χτίστηκε ο ενοριακός ναός του αγίου Αθανασίου. Ο Νταϊλιάν-Αγάς μετά το θαύμα σεβόταν και τιμούσε την πίστη μας.

 

Από το βιβλίο: Ασκητές μέσα στον κόσμο, τ. Α’, Άγιον Όρος 2009, σελ. 326.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η θεραπεία της κωφάλαλης Τουρκάλας

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.