Γέροντες

Ενθυμήσεις αποφοίτου της Αθωνιάδος για τον Γέροντα Παΐσιο

Στην Σχολή που πήγαινα – διηγείται ο Τ. Ι., απόφοιτος της Αθωνιάδος – γνώρισα μια κοπέλλα. Αρχικά μου άρεσε εξωτερικά, αλλά κάτι μέσα μου με εμπόδιζε να προχωρήσω, γιατί σκεφτόμουν την Ιερωσύνη και η κοπέλλα δεν ήθελε γι’ αυτό να πάρη θέση ξεκάθαρη.

Πηγαίνω στον Γέροντα Παΐσιο και τον ρωτώ τι να κάνω. Μου λέει, «πήγαινε να βρης τον τάδε Πνευματικό και το πράγμα θα δείξη μόνο του». Έτσι και έγινε. Όταν την ρώτησα το όνομα του Πνευματικού της, τα έχασα, διότι ήταν αυτός στον οποίο με είχε στείλει ο Γέροντας, χωρίς φυσικά ποτέ να την γνωρίζη.

Μια ομάδα προσκυνητών ρωτούσε τον Γέροντα Παΐσιο για τρεις πρώην Μητροπολίτες και τον σκανδαλισμό που έχει γίνει στο πλήρωμα της Εκκλησίας.

– Τους αδίκησαν, Γέροντα, του είπαν και πρέπει να αποκατασταθή η τάξη της Εκκλησίας.

Του είπαν αρκετά για αγώνες των Χριστιανών, γι’ αυτή την δικαίωσή τους.

Ο Γέροντας άκουγε σκεφτικός. Κάποια στιγμή, τους λέει: «Για ποια δικαιώματα μιλάτε συνεχώς, για το καλό τους και το καλό της Εκκλησίας; Εμείς, ως μέλη της Εκκλησίας, δεν ζητάμε τίποτα, όπου μας λένε πάμε. Καλόν είναι να πάνε στην μετάνοιά τους (εννοούσε το Μοναστήρι της κουράς τους). Έτσι θα βοηθήσουν», είπε.

Τότε, κάποιος πετάχτηκε και είπε ότι κάποιος Επίσκοπος λέει ότι εσείς δεν γνωρίζετε από θέματα Κανονικού Δικαίου και ότι πρέπει να δικαιωθούν.

Δείχνοντας τον πόνο της ψυχής του στο πρόσωπό του, είπε: «Δυστυχώς, κάποιος απ’ αυτούς, θα πάη αμετανόητος».

Κάποιο συγγενικό μου πρόσωπο παρουσίασε συμπτώματα μιας σοβαρής και ανίατης ασθένειας, που οδηγεί σε ολική παραλυσία.

Πηγαίνω στον Γέροντα και τον παρακαλώ να κάνη προσευχή γι’ αυτόν. Τον ρωτώ αν θα γίνη καλά ή θα εξελιχθή η αρρώστεια του. Σκέφτεται λίγο και μου απαντάει: «Είναι πνευματικοί λόγοι που οδήγησαν τον άνθρωπο αυτόν εκεί. Αν δεν εξομολογηθούν (ίσως εννοούσε και τους συγγενείς) και αν δεν μετανοήσουν, δεν θα γίνη ποτέ καλά, θα γίνεται χειρότερα».

Έτσι και έγινε. Η κατάστασή του χειροτέρεψε σε μεγάλο βαθμό και τώρα είναι σε αναπηρικό καρότσι.

 

Από το βιβλίο: Ο Όσιος Παΐσιος. Έκδοση «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», Θεσσαλονίκη 2018, σελ. 136.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενθυμήσεις αποφοίτου της Αθωνιάδος για τον Γέροντα Παΐσιο

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.