Γέροντες - Αγιολόγιο - Εορτολόγιο

Το μεγάλο προσκύνημα του Γέρο-Γεωργίου Λαζάρ στους Αγίους Τόπους
Το μεγάλο προσκύνημα του Γέρο-Γεωργίου Λαζάρ στους Αγίους Τόπους

Κατά το έτος 1883 ο Γέρο-Γεώργιος Λαζάρ, αφού συμβουλεύθηκε και τη σύζυγό του, αποφάσισε να πάει μαζί με άλλους χωρικούς στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τον Τάφο του Κυρίου.

Αφού ετοίμασε το διαβατήριό του στην πόλη Σιμπίου, ξεκίνησε με άλλους προσκυνητές για την Κωνστάντζα, ανέβηκε στο πλοίο και αναχώρησε για τη Γη της Επαγγελίας. Επί δύο εβδομάδες μέσα στο πλοίο δεν έπαψε να προσεύχεται. Τις νύχτες ξάπλωνε κατά τα μεσάνυχτα μόνο δύο ώρες. Ανέβαινε στο κατάστρωμα, γονάτιζε, ύψωνε τα χέρια στον ουρανό και προσευχόταν θερμά. Επιδίωκε να είναι μόνος του, με τη θάλασσα και με τον Θεό!

Κάποτε έφτασαν στην Παλαιστίνη. Ο Γέρο-Γεώργιος έκανε τρεις μεγάλες μετάνοιες, φίλησε το χώμα και είπε: «Παναγία Τριάς, ο Θεός ημών, δόξα Σοι!»

Μπαίνοντας στην Αγία Πόλη, η πρώτη του δουλειά ήταν η προσκύνηση του Παναγίου Τάφου. Εισήλθε με κατάνυξη και, μετά από αρκετές ώρες προσευχής με θερμά δάκρυα, βγήκε έξω ειρηνικός, λαμπερός στο πρόσωπο και ευτυχισμένος όπως το μικρό παιδί…

Ο Γέρο-Γεώργιος παρέμεινε στην Ιερουσαλήμ με νηστεία και νυχθήμερη προσευχή επί 40 ημέρες. Μετά το Πάσχα πήγε να προσκυνήσει και τους άλλους Τόπους, τη Ναζαρέτ, τη Βηθλεέμ την Ιεριχώ, το Θαβώρ, τον Ιορδάνη και αλλού. Καθ’ οδόν άκουσε ότι στη σπηλιά του οσίου Ξενοφώντος ασκείται ένας άγιος ερημίτης που είχε προφητικό και προορατικό χάρισμα. Φθάνοντας λοιπόν κοντά στη σπηλιά του, είδε ένα φοβερό θέαμα. Ο Όσιος στεκόταν στο άνοιγμα της σπηλιάς του και τάιζε με το χέρι του ένα λιοντάρι. Ο Γέρο-Γεώργιος κατάλαβε αμέσως ότι αυτός ο ασκητής είναι εκλεκτό δοχείο του Θεού.

Κατόπιν ο Όσιος προέτρεψε τον λέοντα να επιστρέψει στην έρημο και κάλεσε με τ’ όνομά του τον Γέρο-Γεώργιο: «Αδελφέ Γεώργιε, έλα και μη φοβάσαι. Είθε η πίστη σου να γίνει δεκτή ενώπιον του θρόνου του Θεού και η προσευχή σου να φτάσει στα ώτα Κυρίου Σαβαώθ. Χαίρομαι βλέποντας τη μορφή σου και επικαλούμαι την ευλογία της Αγίας Τριάδος επάνω σου. Διότι προτίμησες να παρευρίσκεσαι στον Οίκο του Κυρίου, παρά να κατοικείς στα σκηνώματα ανθρώπων αμαρτωλών. Αδελφέ Γεώργιε, γνωρίζω την αγάπη σου και τον ζήλο της καρδιάς σου. Είσαι μακάριος, διότι εξέλεξες να υπηρετείς σ’ όλη τη ζωή σου τον Χριστό. Αλλά να μην επιστρέψεις αμέσως στην πατρίδα σου. Μείνε ένα διάστημα στα Μοναστήρια της Παλαιστίνης με συνεχή προσευχή, νηστεία και σιωπή. Όταν σε διατάξει μέσα σου το Άγιο Πνεύμα, τότε να έρθεις πάλι σε μένα…»

Έτσι έπραξε ο Γέρο-Γεώργιος. Απομακρύνθηκε από τους άλλους προσκυνητές της πατρίδας του και μόνος του, χωρίς να τον γνωρίζει κανείς, πήγε σε μία λαύρα της Παλαιστίνης, όπου τον υποδέχθηκαν με πολλή αγάπη.

Την ημέρα προσευχόταν σε μια σπηλιά διαβάζοντας το Ψαλτήριο και κάνοντας χιλιάδες μετάνοιες, ενώ τις νύκτες προσευχόταν στην εκκλησία με τα χέρια υψωμένα. Κοιμόταν μόνο δυο-τρεις ώρες. Το πρωί και το βράδυ ερχόταν με τους άλλους μοναχούς για τις Ακολουθίες και κατόπιν τους βοηθούσε στο πότισμα των κήπων, στην συγκομιδή των λαχανικών και έτρωγε κάτι μετά τη δύση του ηλίου. Λίγο παξιμάδι, λίγες ελιές, σύκα ή πορτοκάλια ήταν το φαγητό του. Τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή δεν έτρωγε τίποτε μέχρι την άλλη μέρα.

Αυτή ήταν η άσκησή του όλες τις ημέρες και οι μοναχοί της Λαύρας τον θαύμαζαν. Μετά από 1-2 μήνες ο Γέρο-Γεώργιος έπαιρνε ευλογία από τον ηγούμενο της Λαύρας και πήγαινε σε άλλο Μοναστήρι συνεχίζοντας και εκεί την ίδια άσκηση. Έτσι προσκύνησε όλα τα Μοναστήρια πέριξ της Ιερουσαλήμ, όπως τη Λαύρα του αγίου Σάββα, του οσίου Γεωργίου Χοζεβίτου, του οσίου Ευθυμίου του Μεγάλου κ.ά. Αφού τα προσκύνησε όλα, ανέβηκε να προσκυνήσει τον Τάφο του Κυρίου και επέστρεψε πάλι στον πνευματικό οδηγό του, στη σπηλιά του οσίου Ξενοφώντος. Τον είδε από μακριά να στέκεται έξω από την σπηλιά του και να δίνει τροφή στα κοράκια της ερήμου.

– Αδελφέ Γεώργιε, πώς αισθάνεται το πνεύμα σου;

– Καλά με τις ευχές σου, πάτερ.

– Ιδού τι μου αποκάλυψε το Άγιο Πνεύμα για σένα. Εσύ δεν είσαι καλεσμένος να γίνεις μοναχός, αλλά θα κάνεις μια άσκηση ανώτερη από ένα μοναχό. Θα περπατάς από τόπο σε τόπο προσευχόμενος, νηστεύων και κακουχούμενος. Αλλά παντού να έχεις τον νου σου στον Θεό. Αυτός θα είναι πάντοτε μαζί σου. Περιουσία δεν θα αποκτήσεις πάρα μόνο για να ζεις. Να τιμάς, όπου πηγαίνεις, τους μοναχούς. Από τους ιερείς να παίρνεις την ευλογία τους, τους λαϊκούς να τους συμβουλεύεις και από τους φτωχούς να μην αποστρέφεις το πρόσωπό σου. Στις εκκλησίες να στέκεσαι με πολλή επιμονή στην προσευχή και να λαμβάνεις συχνά τα πανάχραντα Μυστήρια για να ενισχύεσαι στον αγώνα σου. Αυτή είναι η τάξη της ζωής σου, αδελφέ Γεώργιε.

– Πες μου, πάτερ, πώς θα μπορέσω να εκπληρώσω όλα αυτά; Εγώ είμαι αδύνατος πνευματικά και οι παγίδες του νοητού εχθρού είναι πολύ μεθοδευμένες.

– Πήγαινε στην έρημο, όπου δεν υπάρχει άνθρωπος, και νήστευε 40 ημέρες και 40 νύκτες, όπως έκανε ο Κύριος. Την ημέρα της Αγίας Αναστάσεως να έρθεις στα Ιεροσόλυμα και να λάβεις τ’ άχραντα Μυστήρια. Να είσαι πολύ άγρυπνος στους πειρασμούς του διαβόλου, διότι θα σου συμβούν πολλοί πειρασμοί. Αν περάσεις νικηφόρα αυτές τις ημέρες, θα λάβεις μεγάλο δώρο από τον Θεό και δύναμη εναντίον του νοητού εχθρού… Πρόσεχε να μην εξαπατηθείς κάνοντας σε κάτι το θέλημά σου. Να διέρχεσαι τις ημέρες σου με ψωμί και νερό.

– Ευλόγησέ με, πάτερ, και να εύχεσαι για μένα.

– Η Χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και η σκέπη της Κυρίας Θεοτόκου να είναι πάντοτε μαζί σου. Αμήν.

Ο καλός αγωνιστής πήγε στην έρημο, και αφού πέρασε εκεί 40 μέρες με μεγάλη νηστεία, επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα. Πρώτο έργο του ήταν να προσκυνήσει τον Τάφο του Κυρίου. Καθώς μπήκε στην εκκλησία, συνέβη ένα θαυμαστό γεγονός: Το κερί που κρατούσε στο χέρι του άναψε μόνο του, σαν ένα σημείο ότι ευαρεστείται ο Θεός από τον αγώνα του και την προσευχή του στην έρημο. Κατόπιν ο Γέρο-Γεώργιος εξομολογήθηκε σ’ εκείνο τον μεγάλο ησυχαστή στη σπηλιά του αγίου Ξενοφώντος, κοινώνησε τα άχραντα Μυστήρια και ζήτησε τις τελευταίες συμβουλές για τη σωτηρία του. Τότε ο ησυχαστής τού είπε:

– Επειδή αγωνίστηκες σκληρά στην έρημο και ο Κύριος σε γλίτωσε από τις παγίδες του σατανά, ιδού, λοιπόν, σου δίνει τώρα το χάρισμα της καθαρής προσευχής και τη δύναμη να κυριαρχείς επάνω στον διάβολο. Σε ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή σου δεν θα εξαπατηθείς από τον διάβολο. Θα περπατάς ξυπόλυτος και ασκεπής, διότι το ψύχος, η ζέστη και οι ασθένειες δεν θα σε ενοχλούν πλέον…

Μετά, αφού πήρε την ευλογία του, αναχώρησε.

Το μεγάλο προσκύνημα του Γέρο-Γεωργίου Λαζάρ στους Αγίους ΤόπουςΕίχε περάσει περισσότερο από ένας χρόνος αφότου έφυγε από τη Ρουμανία. Αλλά σε αυτό το σύντομο διάστημα τόσο πολύ είχε προοδεύσει πνευματικά ο Γέρο-Γεώργιος, ώστε δεν θα μπορούσαν άλλοι να τον φτάσουν αγωνιζόμενοι μια ολόκληρη ζωή. Τώρα πλέον περπατούσε από τόπο σε τόπο ξυπόλυτος και ασκεπής υπομένοντας τον καύσωνα του ηλίου, ντυμένος με το ίδιο γελέκο και κρατώντας το Ψαλτήριο στο χέρι. Αδιάκοπα έλεγε τους Ψαλμούς από στήθους και την προσευχή του Ιησού. Από κανέναν δεν ζητούσε τίποτε, ούτε χρήματα, ούτε ρούχα, ούτε τροφές. Στον δρόμο δεν συζητούσε με κανέναν, διότι είχε τον νου του πάντα στον Θεό. Κοιμόταν πολύ λίγο, όταν τον έπιανε ο ύπνος τη νύχτα, και έτρωγε σε ορισμένες ημέρες, το βράδυ, μετά τη δύση του ηλίου. Με τον τρόπο αυτόν προσκύνησε ο Γέρο-Γεώργιος όλα τα μοναστήρια της Παλαιστίνης και το Άγιο Πνεύμα ήταν μαζί του.

Κατόπιν, με την προτροπή μερικών οσίων Πατέρων, επισκέφθηκε το Άγιο Όρος και όλους τους αγίους εκεί τόπους και δέχθηκε τις ευλογίες των εκεί ασκουμένων ερημιτών πατέρων του Άθωνα. Συναντήθηκε με προοδευμένους στην αρετή πατέρες και άκουσε θείες διδασκαλίες για την ευχή του Ιησού.

Στο Άγιο Όρος έζησε περίπου ενάμισυ χρόνο. Πήγε σ’ όλα τα μοναστήρια, τις Σκήτες και τα κελλιά. Προσκύνησε τα άγια λείψανα, τις άγιες εικόνες και προσευχόταν ακατάπαυστα. Κατόπιν, λαμβάνοντας από τους πατέρες ως ευλογία λίγα χρήματα, πήρε το πλοίο και επέστρεψε με μεγάλη χαρά στην πατρίδα του.

 

Από το βιβλίο: Μητροπολίτου Κραγιόβας Νέστορος, αρχιμ. π. Ιωαννίκιου Μπαλάν, πρωτ. π. Κωνσταντίνου Γαλερίου, Ιεροσολύμας μοναχής, «Αγιασμένες μορφές της Ορθοδόξου Ρουμανικής Εκκλησίας». Μετάφραση – επιμέλεια υπό αδελφών Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους Άθω, 2002 (αποσπάσματα). 

 

TO ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΔΩ

 

 

 

 

 

 

Το μεγάλο προσκύνημα του Γέρο-Γεωργίου Λαζάρ στους Αγίους Τόπους

 

 

 

 

 

 

 

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.