Μαρτυρία και διδαχή - Αγιολόγιο - Εορτολόγιο

Ο άγιος Μεγαλομάρτυς Παντελεήμων

Αθλοφόρε Άγιε και ιαματικέ Παντελεήμων,
πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων
άφεσιν, παράσχη ταις ψυχαίς ημών.

Στο απολυτίκιο του αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, του οποίου σήμερα επιτελούμε την μνήμη, παρακαλούμε τον Άγιο να πρεσβεύει στον Κύριο για την άφεση των αμαρτιών μας.

Θα περίμενε κανείς ότι από ένα τόσο μεγάλο ιατρό, όπως είναι ο άγιος Παντελεήμων, θα ζητούσαμε την ιατρεία των σωματικών ασθενειών. Αλλά η Εκκλησία ζητάει την ίαση των ψυχικών ασθενειών, των παθών, οι οποίες πολλές φορές είναι η αιτία των σωματικών ασθενειών, και οι οποίες είναι και οι χειρότερες. Διότι οι μεν σωματικές ασθένειες μπορεί να κάνουν και καλό στον άνθρωπο –ψυχικό καλό– και να τον οδηγήσουν σε μετάνοια, αλλά οι ασθένειες της ψυχής, τα πάθη δηλαδή, αυτά οδηγούν στον αιώνιο θάνατο. Γι’ αυτό και πρώτο μέλημα των Χριστιανών, και ιδίως των Μοναχών, πρέπει να είναι ο συνεχής αγώνας για την κάθαρση από τα πάθη και την ίαση των ψυχικών αρρωστημάτων.

Αν εμφανιστεί μία αρρώστια σοβαρή και ανίατη, πολύ ανησυχούμε και ψάχνουμε να βρούμε τους καταλλήλους ιατρούς, τα κατάλληλα φάρμακα, τα κατάλληλα νοσοκομεία. Ακόμη και στο εξωτερικό ζητούμε να πάμε, για να γίνουμε καλά. Αλλά για τις αρρώστιες της ψυχής δεν ανησυχούμε όσο πρέπει να ανησυχούμε. Και ασφαλώς όλοι μας, και εμείς οι εκ του τάγματος των Μοναχών, δεν είμαστε υγιείς κατά πάντα. Υπάρχουν και σε μας αρρωστήματα ψυχικά, τα οποία γνωρίζουμε και δεν χρειάζεται να τα επισημάνουμε.

Καλό είναι λοιπόν με πολύ πόνο να παρακαλέσουμε τον Άγιο Θεό, πριν φύγουμε από αυτόν τον κόσμο –διότι μετά θα είναι αργά– να μας θεραπεύσει η Χάρις του Θεού τις διάφορες ασθένειες της ψυχής μας, πρεσβείαις των Αγίων, της Θεοτόκου, και κυρίως του σήμερον εορταζομένου μεγάλου ιατρού της ανθρωπότητος, του αγίου Παντελεήμονος.

 

Από το βιβλίο: † Αρχιμανδρίτου Γεωργίου, ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΕΟΡΤΕΣ ΑΓΙΩΝ (ΤΩΝ ΕΤΩΝ 1981-1991) Β’. Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου, Άγιον Όρος 2016, σελ. 244.

 

 

 

 

 

Ο άγιος Μεγαλομάρτυς Παντελεήμων

 

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.