Ο άγιος Ιωνάς καταγόταν από το Νόβγκοροντ. Πολύ νωρίς εκάρη μοναχός στη Μονή Οτένσκ που απείχε πενήντα χιλιόμετρα περίπου από την πόλη. Οι αρετές του σύντομα τον οδήγησαν να αναλάβει τη θέση του ηγουμένου και να χειροτονηθεί στα 1458 αρχιεπίσκοπος του Νόβγκοροντ. Επέδειξε τότε μεγάλη φροντίδα για τον πνευματικό καταρτισμό των πιστών του, για την ανακαίνιση και ανέγερση εκκλησιών και για την ανάπτυξη των μοναστηριών.
Κινήθηκε εξάλλου με μεγάλη σοφία για να διευθετήσει τις έριδες μεταξύ Νόβγκοροντ και Πσκωφ και να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ των μοσχοβιτών ηγεμόνων και της γενέτειράς του, που ήθελε να προσχωρήσει στο ρωμαιοκαθολικό βασίλειο της Λιθουανίας. Έχοντας κερδίσει την εκτίμηση του μεγάλου ηγεμόνα της Μόσχας, Βασιλείου Β’ του Μαύρου, κατάφερε να τον αποτρέψει από την ανάληψη στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Νόβγκοροντ (1463).
Την εποχή της μεγάλης επιδημίας πανώλης, που αφάνισε όλη τη Ρωσία και άφησε πίσω του περισσότερους από διακόσιες χιλιάδες νεκρούς, ο άγιος Ιωνάς δεν εγκατέλειψε την Εκκλησία του και επέδειξε ακάματο ζήλο στη στήριξη και ανακούφιση των πιστών. Στη Μονή του Τβερ, η οποία είχε μεταμορφωθεί σε απέραντο κοιμητήριο, εμφανίσθηκε θαυματουργικώς μία εικόνα, και σε ένδειξη ευχαριστίας έκτισαν μέσα σε μία ημέρα μία εκκλησία.
Κατά τα εγκαίνια του ναού που ετέλεσε ο άγιος Ιωνάς, η πανώλη σταμάτησε αιφνιδίως. Ο άγιος εκοιμήθη εν ειρήνη στα 1470 και ενταφιάσθηκε στη Μονή Οτένσκ. Έκτοτε επιτελεί πολλά θαύματα σε όσους επικαλούνται τη βοήθειά του.
Από το βιβλίο: Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου. Τόμος τρίτος, Νοέμβριος. Ίνδικτος, Αθήναι, 2004, Ε’ Νοεμβρίου.
Ο άγιος Ιωνάς, μητροπολίτης Νόβγκοροντ