Μαρτυρία και διδαχή

Να ανακαλύψουμε κι εμείς την Παναγία

Μακάρι οι ημέρες αυτές που είναι αφιερωμένες στην Παναγία να συντελέσουν, ώστε μέσα στην καρδιά μας να έρθει η ειδική ευλάβεια προς την Παναγία, και να ανακαλύψουμε κι εμείς την Παναγία, όπως οι μεγάλοι άγιοι της Εκκλησίας. «Παναγία μου, φώτισόν μου το σκότος», έκραζε ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Θα είμαστε μακάριοι, εάν ανακαλύψουμε αυτό το μυστικό.

Αν μέχρι σήμερα κουράστηκες, καθώς προσπάθησες έτσι ή αλλιώς, πρωτίστως για τη σωτηρία σου, αλλά και για άλλα θέματα, και σαν να μην άνοιξε ο δρόμος, σαν να μην ήρθε αυτό που ζητούσες, τώρα να προστρέξεις στην Παναγία.

Η Παναγία είναι Θεοτόκος. Γέννησε τον Θεό. Αυτόν που γεννήθηκε εκ του Πατρός προ πάντων των αιώνων. Μόλις είπε ο αρχάγγελος Γαβριήλ: «Πνεύμα άγιον επελεύσεται επί σε και δύναμις υψίστου επισκιάσει σοι», αμέσως «ο Λόγος – ο Υιός του Θεού – σαρξ εγένετο».

«Ο μένων εν εμοί καγώ εν αυτώ, ούτος φέρει καρπόν πολύν». Το βλέπουμε αυτό στην Παναγία. Καρποφόρησε. Κυοφόρησε και έτεκε, και επομένως καρποφόρησε τον ίδιο τον Κύριο. Και καλούμαστε κι εμείς, όπως το τονίζουν οι πατέρες της Εκκλησίας, να μείνουμε εν τω Χριστώ κατά τέτοιον τρόπο, και να μείνει μέσα μας ο Χριστός κατά τέτοιον τρόπο, που ο καρπός ο πολύς που θα φέρουμε να είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Ο άγιος Μακάριος και άλλοι άγιοι της Εκκλησίας το τονίζουν αυτό. Ο ίδιος ο απόστολος Παύλος λέει: «Τεκνία μου, ους πάλιν ωδίνω, άχρις ου μορφωθή Χριστός εν υμίν». Όπως τρόπον τινά μορφώθηκε στην κοιλία της Παναγίας ο Χριστός, έτσι πνευματικά να μορφωθεί και στον κάθε άνθρωπο, και, σύμφωνα με αυτό που λέει ο απόστολος Παύλος: «Ζω δε ουκέτι εγώ· ζη δε εν εμοί Χριστός», να ζει μέσα μας ο Χριστός, κι εμείς να ζούμε εν τω Χριστώ.

 

Από το βιβλίο: π. Συμεών Κραγιοπούλου (†), “Πνευματικά Μηνύματα 2017”, σελ. 252, 253.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Να ανακαλύψουμε κι εμείς την Παναγία

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.