Μαρτυρία και διδαχή

Η Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού… είη μετά πάντων υμών

Και τώρα πάλι να πούμε στην αγάπη σας λίγα λόγια. Θεωρώ ότι θα ήταν καλό σήμερα που είναι η πρώτη Κυριακή του νέου έτους, που είμαστε ακόμη στις πρώτες ημέρες του νέου έτους να αναφερθούμε λίγο σ’ αυτή τη σύντομη ευχή που κάνει ο ιερέας σε κάθε Θεία Λειτουργία.

Όπως είπαμε και άλλη φορά, αυτός ο διάλογος που γίνεται, ας το πούμε έτσι, μεταξύ του λειτουργούντος ιερέως και του λαού μετά τη μεγάλη Είσοδο και μετά την απαγγελία του συμβόλου της Πίστεως, και που αρχίζει με το «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου», δεν λείπει από καμία Λειτουργία. Και στη Λειτουργία του ιερού Χρυσοστόμου τον έχουμε και στη Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στις άλλες Λειτουργίες.

«Η Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος είη μετά πάντων υμών». Είθε να είναι η Χάρις του Ιησού Χριστού, η αγάπη του Θεού Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος μαζί σας, με όλους σας. Αυτή είναι η ευχή και η ευλογία που δίδεται και ξεκινάει η Θεία Λειτουργία.

Και, νομίζω, ταιριάζει σήμερα που είμαστε, όπως είπαμε, στις πρώτες ημέρες του νέου έτους να δώσουμε και κατά ειδικό τρόπο για το νέο έτος αυτή την ευλογία, αυτή την ευχή και να δεχθούμε αυτή την ευχή. Ο λαός απαντά «Και μετά του πνεύματός σου». Επομένως, η ευλογία αυτή και η ευχή αυτή δίδεται και στον λειτουργούντα ιερέα. Να δώσουμε λοιπόν αυτή την ευλογία, αλλά και να δεχθούμε αυτή την ευλογία. Ταιριάζει έτσι κατά έναν ειδικό τρόπο να τη δώσουμε για όλο αυτόν τον χρόνο. Γιατί θα λέγαμε ότι ο άνθρωπος δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, παρά αυτό.

Και θα ήθελα, παρακαλώ, να προσέξουμε τούτο· είναι δεδομένη η Χάρις από τον Ιησού Χριστό. Είναι δεδομένη η αγάπη από τον Θεό Πατέρα. Είναι δεδομένη η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος. Όπως κι αν έχει το πράγμα, ο Χριστός σ’ εμάς έγινε Χάρις. Ο Χριστός είναι όλος Χάρις και όλη η σχέση του μαζί μας είναι να δίνει αυτή την Χάρι.

 «Δεν ήρθα να κρίνω, λέει, τον κόσμο, αλλά να σώσω τον κόσμο» (Ιω. 12:47). Κι εκείνο που σώζει τον κόσμο, εκείνο που σώζει τον καθένα είναι η Χάρις του Χριστού. Ενόσω θα είμαστε σ’ αυτόν τον κόσμο και ενόσω δεν θα έχει γίνει η Δευτέρα Παρουσία ή ενόσω δεν θα έχουμε πεθάνει, δεν θα έχουμε φύγει απ’ αυτόν τον κόσμο, ο Χριστός για μας είναι Χάρις και ο Χριστός δίνει συνεχώς την Χάρι. Και όλο το θέμα είναι να το γνωρίσει κανείς αυτό, να το πιστέψει, να το συνειδητοποιήσει και να δεχθεί και να δέχεται την Χάρι του Χριστού.

Η Χάρις είναι όλη αυτή η δωρεά του Θεού, η δωρεάν δωρεά του Θεού. Η δωρεά είναι όλη η ευσπλαχνία του Θεού, όλο το έλεος, όλη η αγάπη του Θεού, η οποία όμως δίδεται δωρεάν. Γι’ αυτό και λέγεται Χάρις· δωρεάν. Δεν είναι να πληρώσουμε, για να λάβουμε την Χάρι. Ό,τι κι αν πληρώσουμε, δεν μπορούμε να την αγοράσουμε. Αξίζει περισσότερο από οποιαδήποτε τιμή και οποιαδήποτε αξία. Δωρεάν δίδεται η Χάρις στον καθένα. Στον καθένα που την παίρνει, στον καθένα που τη θέλει, που τη δέχεται.

Βρεθήκαμε μέσα σ’ αυτόν τον ναό. Άλλοι σε κάποιους άλλους ναούς. Είμαστε οι συνηθισμένοι άνθρωποι, οι καλοί άνθρωποι, ας πούμε. Αλλά εάν όμως, όπως ήρθαμε, θα φύγουμε, καλοί έστω άνθρωποι, και δεν θα συγκινηθούμε μπροστά στην δωρεά του Θεού, μπροστά στην Χάρι αυτή του Θεού, θα φύγουμε χωρίς να λάβουμε την Χάρι. Μόλις και μετά βίας κάπως θα μας περικυκλώσει, κάπως εξωτερικά θα μας πλησιάσει, αλλά η καρδία θα μείνει ανέγγιχτη. Όμως όλη η λατρεία, η Θεία Λειτουργία, γίνεται γι’ αυτό.

Τι άλλο θα θέλαμε αυτόν τον χρόνο, αδελφοί μου; Η Χάρις του Χριστού υπάρχει, η αγάπη του Θεού υπάρχει, η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος υπάρχει. Εκείνο που μένει είναι να είναι μεθ’ ημών, όχι μόνο αυτή την ώρα, όχι μόνο τις επόμενες ημέρες, αλλά όλο τον χρόνο και σ’ όλη μας τη ζωή.

Παρακαλώ, ιδιαίτερα αυτόν τον χρόνο, κάθε φορά που ακούμε αυτή την ευλογία και την ευχή αυτή, να προσέχουμε και να ανανεώνουμε ό,τι η Χάρις του Θεού μας βοηθάει να κάνουμε αυτή την ώρα, και, καθώς θα προχωρούμε και όλο και κάτι περισσότερο θα κάνουμε, αυτό να το ανανεώνουμε και να το προχωρούμε περισσότερο.

 

Από την ιστοσελίδα: www.agia-triada-panorama.gr/texts/

Κείμενο υπ’ αριθμ. 158 (αποσπάσματα)

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού… είη μετά πάντων υμών

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.