Μαρτυρία και διδαχή

Η αξία της Αγίας Γραφής

 Για την αξία της Αγίας Γραφής και τις ωφέλειες που πηγάζουν από τη μελέτη της γράφει χαρακτηριστικά ο απόστολος Παύλος: «Πάσα γραφή θεόπνευστος και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς έλεγχον, προς επανόρθωσιν, προς παιδείαν την εν δικαιοσύνη, ίνα άρτιος η ο του Θεού άνθρωπος, προς παν έργον αγαθόν εξηρτισμένος» (Β’ Τιμ. 3:16-17).

Ας δούμε πιο προσεκτικά τα λόγια αυτά.

  • Όλη η Αγία Γραφή, λέει ο απόστολος, είναι “θεόπνευστος”. Δηλαδή έχει γραφεί με την έμπνευση και το φωτισμό του Θεού (Β’ Πετρ. 1:21).
  • Η Αγία Γραφή, συνεχίζει, είναι και ωφέλιμη

α) “προς διδασκαλίαν”. Διότι μας διδάσκει τις μεγάλες μεταφυσικές αλήθειες. Δίνει απάντηση στα τεράστια ερωτήματα που βασανίζουν τον άνθρωπο. Μας αποκαλύπτει το τι είναι ο Θεός. Μας πληροφορεί για την αρχή και το τέλος του κόσμου. Μας μιλά για το μυστήριο του ανθρώπου· πώς βρεθήκαμε σ’ αυτό τον κόσμο, ποιος ο σκοπός της ζωής μας, τι υπάρχει μετά τον θάνατο κλπ.

«Όπως ο ήλιος φωτίζει τα μάτια του σώματος, έτσι και ο λόγος του Θεού φωτίζει τα μάτια της ψυχής. Όποιος μελετά τα λόγια του Θεού, γνωρίζει γιατί ζει και τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει τη χαρά του Παραδείσου» (ιερός Χρυσόστομος).

β) “προς έλεγχον”. Η Αγία Γραφή είναι μέσο με το οποίο ελέγχουμε την πνευματική μας κατάσταση. Μ’ αυτήν διαπιστώνουμε τα πάθη και τις κακίες μας, γνωρίζουμε πόσο αληθινή είναι η πίστη μας.

«Η Αγία Γραφή είναι η λυδία λίθος, με την οποία μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αρετή από την κακία, τους πραγματικούς χριστιανούς από τους ψεύτικους. Θέλεις να δεις αν είσαι γνήσιος ή ψεύτικος χριστιανός; Άρχισε να μελετάς προσεκτικά την Αγία Γραφή. Κάθε φορά που θα διαβάζεις ένα στίχο, να ελέγχεις τον εαυτό σου και να τον ρωτάς· αυτό που γράφεται εδώ το εφάρμοσα; Από τη στιγμή αυτή θα αρχίσεις να μπαίνεις στο μεγάλο νόημα του Χριστιανισμού και να γίνεσαι συνειδητός χριστιανός» (ιερός Χρυσόστομος).

γ) “προς επανόρθωσιν”. Η Αγία Γραφή δεν κάνει απλώς διάγνωση της πνευματικής μας καταστάσεως, αλλά προσφέρει και τη θεραπεία της ψυχής μας. Έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει και να αναγεννά τις καρδιές των ανθρώπων.

Ένας πρώην αρνητής και μετέπειτα άγιος της Εκκλησίας μας, ο ιερός Αυγουστίνος, γράφει: «Υπήρξα, Θεέ μου, μάστιγα και λυσσαλέος εχθρός των Γραφών σου. Η υπεροψία μου περιφρονούσε την απλότητα και τα μάτια μου ήταν ανίκανα να διασχίσουν τα βάθη της».

Κάποια στιγμή όμως, άκουσε φωνή που τον καλούσε: «Πάρε και διάβασε». Άνοιξε την Αγία Γραφή και πήρε το μήνυμά του.

«Δεν θέλησα να διαβάσω περισσότερο, ούτε ήταν ανάγκη. Μετά το τέλος της αναγνώσεως αυτής στην καρδιά μου χύθηκε ουράνιο φως βεβαιότητος, που σκόρπισε όλα τα σκοτάδια της αμφιβολίας μου».

Αναρίθμητες είναι οι ψυχές που μετεστράφησαν μελετώντας την Αγία Γραφή. Πολλοί ήσαν προηγουμένως εχθροί και πολέμιοι του Χριστιανισμού (Ντοστογιέφσκυ, Τζοβάνι Παπίνι κ.ά.)

δ) “προς παιδείαν την εν δικαιοσύνη”. Η Αγία Γραφή εφαρμόζει μια παιδεία, μια αγωγή, που έχει ως τελικό σκοπό τη δικαιοσύνη, δηλαδή την αρετή, την αγιότητα.

 

Από το τεύχος: Αρχιμ. Επιφανίου Χατζηγιάγκου, “Θέματα πνευματικής οικοδομής”. Εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη, σελ. 3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η αξία της Αγίας Γραφής

 

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.