Σήμερα είναι η μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής. Τρόπον τινά όλες οι άλλες καταλήγουν σ’ αυτήν, όπως και στην εορτή που έχουμε την προσεχή Κυριακή, των Αγίων Πάντων. Διότι όλα όσα έκανε ο Θεός –που ήρθε και έγινε άνθρωπος και σταυρώθηκε και αναστήθηκε– τα έκανε, ώστε να έρθει στη συνέχεια το Πνεύμα το Άγιο, για να αγιάζει τους πιστούς, να αγιάζει τις ψυχές. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η εορτή η σημερινή είναι από κάποια πλευρά η μεγαλύτερη όλων.
Να δούμε λίγο την ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε στη θεία Λειτουργία. «Εν δε τη εσχάτη ημέρα τη μεγάλη της εορτής ειστήκει ο Ιησούς και έκραξε λέγων». Η μεγάλη εορτή δεν είναι η εορτή της Πεντηκοστής αλλά της Σκηνοπηγίας –δεν έχει όμως σημασία. Εδώ οι πατέρες παίρνουν τις λέξεις που ταιριάζουν και βάζουν αυτή την περικοπή σήμερα ως ευαγγελικό ανάγνωσμα (Ιω. 7:37-52· 8:12). Την τελευταία λοιπόν ημέρα της μεγάλης εορτής στάθηκε ο Ιησούς «και έκραξε λέγων· εάν τις διψά, ερχέσθω προς με και πινέτω». «Αν κάποιος διψά, ας έρθει σ’ εμένα να πιεί». Τίποτε άλλο να μην πούμε, μόνο αυτό: Άραγε πιστεύουμε ότι ο Κύριος είπε αυτόν τον λόγο; Και αν πιστεύουμε, πηγαίνουμε στον Κύριο και βρίσκουμε αυτό το νερό να πιούμε, για να ξεδιψάσει η ψυχή μας και να χορτάσει; Άραγε γίνεται έτσι;
Κάτι βέβαια θα παίρνουμε –φιλάνθρωπος ο Θεός– και μόνο απλώς που κάνουμε τον σταυρό μας. Αλλά δεν φθάνει αυτό· δεν μπορούμε να είμαστε έτσι χριστιανοί. Πρέπει να πιστεύουμε με όλη μας την καρδιά, να πιστεύουμε ακριβώς έτσι όπως λέει ο λόγος του Θεού. Όχι να τα ερμηνεύουμε εμείς, να τα κάνουμε όπως θέλουμε. «Αν κάποιος διψά, ας έρθει σ’ εμένα και να πιεί».
«Ο πιστεύων εις εμέ, καθώς είπεν η γραφή, ποταμοί εκ της κοιλίας αυτού ρεύσουσιν ύδατος ζώντος». Μέσα από την καρδιά, από την ψυχή, μέσα από το είναι αυτού που πιστεύει σ’ εμένα, όπως το λέει η Γραφή από παλαιά, θα βγαίνουν ποταμοί ύδατος ζώντος. Δεν είναι φτωχός ο Θεός, ώστε να μην έχει να δώσει σε πολλούς, γιατί ξοδεύτηκε το νερό και δεν έχει άλλο· ούτε είναι τσιγκούνης. Πλούσια είναι η χάρη τού Θεού, πλούσιο είναι το Πνεύμα του Θεού. Ποταμοί, λέει· όχι ποτάμι. Είναι σχήμα υπερβολής, για να το καταλάβουμε καλύτερα, αλλά ποιος πιστεύει; Ας πιστέψουμε έτσι σήμερα· μην το αφήσουμε για άλλη μέρα. Το λέει ο Κύριος, είναι λόγια του Κυρίου: «Αυτός ο οποίος διψάει, ας έρθει σ’ εμένα να πιεί. Αυτός που πιστεύει σ’ εμένα, τόση χάρη, τόση ουράνια δύναμη θα πάρει, τόσο Πνεύμα Θεού θα πάρει, που μέσα από την ψυχή του θα βγαίνουν ποταμοί ύδατος ζώντος».
«Τούτο δε είπε περί του Πνεύματος ου έμελλον λαμβάνειν οι πιστεύοντες εις αυτόν». Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία μήπως εννοεί κάτι άλλο, λέει ο ευαγγελιστής ότι ο Χριστός, λέγοντας αυτά τα λόγια και με αυτούς τους ποταμούς υδάτων ζωής, εννοεί το Πνεύμα που επρόκειτο να λάβουν οι πιστοί. Δεν αναφέρει απλώς θεωρητικά το Πνεύμα το Άγιο· αυτό το Πνεύμα το Άγιο επρόκειτο να λάβουν όλοι αυτοί οι οποίοι θα πίστευαν σ’ αυτόν.
«Ούπω γαρ ην Πνεύμα Άγιον, ότι Ιησούς ουδέπω εδοξάσθη». Μέχρι τότε δεν είχε έρθει το Πνεύμα το Άγιο, όπως ήρθε την ημέρα της Πεντηκοστής, γιατί ο Ιησούς δεν είχε ακόμη δοξασθεί. Δηλαδή, δεν είχε σταυρωθεί ο Χριστός και δεν είχε αναστηθεί, για να πατήσει με τον θάνατό του τον θάνατο, να νικήσει κατά κράτος τον θάνατο, τον άδη και την αμαρτία.
Θα παρακαλέσω, αδελφοί μου, καθώς είμαστε μέσα στον ναό του Θεού, μέσα στο μεγάλο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, στη θεία Λειτουργία, να σκεφθούμε σοβαρά όλοι μας, άσχετα τι μπορεί να σκεπτόμασταν ως αυτή τη στιγμή και τι να νομίζαμε. Και η θεία Λειτουργία –το όλο μυστήριο και το Σώμα και το Αίμα του Χριστού– αλλά και όλη η χάρη που απορρέει από τη θεία Λειτουργία, είναι ακριβώς αυτό το Πνεύμα· γι’ αυτό λέμε στο τέλος της Λειτουργίας: «Είδομεν το φως το αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον».
Αφού σκεφθούμε σοβαρά και μελετήσουμε μέσα μας σοβαρά τα πράγματα, ας παρακαλέσουμε τον Θεό να είναι σήμερα και για μας η ημέρα και η ώρα αυτή, όπως ήταν και για τους αποστόλους, και να είμαστε στο εξής πνευματέμφοροι.
Από το βιβλίο: π. Συμεών Κραγιοπούλου, ” …ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον…”, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, B’ έκδοση 2016, σελ. 32, 38.