Η πίστη στην εποχή μας

Παναγία η Μαλεβή
Παναγία η Μαλεβή

Ο Πάρνωνας, το κατάφυτο Βουνό της Κυνουρίας με τα πολλά μοναστήρια, φιλοξενεί στη βορεινή του πλευρά την ιερά μονή της Παναγίας Μαλεβής.

Η θεομητορική εικόνα της Κοιμήσεως, που φυλάσσεται σ’ αυτή, η μυροβλύτισσα και θαυματουργή, έχει σαγηνεύσει τις τελευταίες δεκαετίες το πανελλήνιο.

Το άγιο μύρο αναβλύζει ευωδιαστό από την αγία εικόνα. Συχνά είναι τόσο πολύ, ώστε κατεβαίνει στο προσκυνητάρι και φθάνει μέχρι το δάπεδο του ναού.

 

Η γυναίκα με το μύρο

Ο αείμνηστος λαϊκός ιεροκήρυκας Δημήτριος Παναγόπουλος, ο οποίος συντέλεσε πολύ στη διάδοση του θαυμαστού αυτού γεγονότος, διηγείται την εντυπωσιακή γνωριμία του με το άγιο μύρο και το μοναστήρι της Μαλεβής:

«Μετά το τέλος μίας ομιλίας μου, με πλησιάζει κάποια άγνωστη μαυροφορεμένη γυναίκα. Κρατούσε στο χέρι λευκό φάκελο με αρκετό μπαμπάκι, που ανέδιδε μία πρωτόγνωρη ευωδία. Μου το προσφέρει και μου λέει:

– Κύριε Παναγόπουλε, αυτό είναι μπαμπάκι με άγιο μύρο από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της μονής Μαλεβής, που βρίσκεται στο Άστρος της Κυνουρίας. Σας το στέλνουν σαν ευλογία και σας περιμένουν να πάτε.

Το πήρα, το ασπάστηκα και το οσφράνθηκα. Ένοιωσα μία ασυνήθιστη και απερίγραπτη ευωδία.

Σ’ ένα ακριβώς χρόνο με πλησιάζει πάλι μετά την ομιλία μου μία άγνωστη μαυροφορεμένη γυναίκα, η οποία μου προσφέρει και μου επαναλαμβάνει ό,τι και την πρώτη φορά.

Τον τρίτο χρόνο συνέβη πάλι το ίδιο. Τότε, σαν να ξύπνησα από λήθαργο, αναρωτήθηκα ποια να ήταν αυτή η γυναίκα που με επισκέφθηκε για τρίτη ήδη φορά!

Το 1970 αξιώθηκα να κάνω ένα προσκύνημα στη μονή της Μαλεβής. Πριν ακόμη μπω στο μοναστήρι, με υποδέχτηκε το ουράνιο εκείνο άρωμα που πριν τρία χρόνια είχα οσφρανθεί από το μπαμπάκι της μαυροφορεμένης γυναίκας.

Η συγκίνησή μου τη βραδιά εκείνη στο μοναστήρι ήταν απερίγραπτη. Ύστερ’ απ’ αυτό εφοδιάστηκα με φωτογραφίες και κράτησα στοιχεία για τη μονή και την ιερή εικόνα, με σκοπό να βοηθήσω κι εγώ στη διάδοση του θαυμαστού γεγονότος».

 

Η θεραπεία της δόκιμης μοναχής

Μεταξύ των πολλών και ποικίλων θαυμάτων που ενεργεί η χάρη της Παναγίας Μαλεβής, είναι χαρακτηριστική η θεραπεία της δόκιμης μοναχής Βερονίκης, στη μονή αγίου Ιωάννου Θεολόγου, στον συνοικισμό του Παπάγου:

Η Βερονίκη έπασχε από καρκίνο. Είχε νοσηλευθεί πολλές φορές στο νοσοκομείο της Βούλας. Τελικά επέστρεψε στη μονή της, παράλυτη στα χέρια και στα πόδια, για να πεθάνει εκεί.

Οι μοναχές συμφώνησαν να καρεί μεγαλόσχημη την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 1970, για να «φύγει» σαν μοναχή. Ο γιατρός όμως δεν έδινε πολλά περιθώρια ζωής, γι’ αυτό αποφασίστηκε να γίνει η κουρά την Κυριακή της 5ης Μαρτίου στον εσπερινό.

Θα τη μετέφεραν στον ναό στα χέρια, πάνω σε πολυθρόνα. Κάποια κυρία της ετοίμασε το καλογερικό σχήμα και της φόρεσε ένα φυλαχτό, που περιείχε και μπαμπάκι ποτισμένο με το μύρο της Μαλεβής.

Παναγία η ΜαλεβήΤην Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο η άρρωστη βρισκόταν σε αφασία. Το Σάββατο υπέφερε όλη την ημέρα από φρικτούς πόνους. Το απόγευμα κατάφερε να ζητήσει μια παυσίπονη ένεση, η οποία της έφερε ύπνο.

Ενώ κοιμόταν, άκουσε κάποια στιγμή ένα διακριτικό χτύπημα στην πόρτα.

– Ποιος είναι; ψιθύρισε με φανερή δυσαρέσκεια. Δεν μ’ αφήνουν να ησυχάσω!

Και τότε βλέπει ν’ ανοίγει η πόρτα και να μπαίνουν στο κελλί τρία άτομα: Μία ωραία και μεγαλοπρεπής κυρία, ένας δεσπότης κι ένα ακόμη επίσημο πρόσωπο, πού φορούσε χιτώνα.

Καθώς εκείνη τους κοίταζε ξαφνιασμένη, πήρε τον λόγο η κυρία και είπε:

– Αναρωτιέσαι βέβαια ποιοι είμαστε κι από πού ερχόμαστε τέτοια ώρα. Εγώ είμαι από το μοναστήρι της Μαλεβής κι από κει έρχομαι. Ο Σεβασμιώτατος από δω μένει στην Αίγινα. (Προφανώς ήταν ο άγιος Νεκτάριος.) Από δω είναι ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου μας, ο οποίος είναι προστάτης σας και μένει εδώ. (Προφανώς ο Θεολόγος Ιωάννης.) Είχα σκοπό να έρθω μετά από λίγες ημέρες, για να σ’ επισκεφθώ. Σκέφτηκα όμως να έρθω καλύτερα απόψε, μια και θα γίνεις αύριο μοναχή, να σε βοηθήσω να σηκωθείς, να σε κάνω καλά, ώστε να μπορείς να εκτελείς τα καθήκοντά σου και σιγά-σιγά τις δουλίτσες σου και όλα.

– Εγώ κυρία μου, αποκρίθηκε η Βερονίκη, δεν μπορώ να σταθώ στα πόδια μου, δεν μπορώ να κινηθώ. Έρχονται δύο-τρεις αδελφές για να με σηκώσουν, και πάλι δεν μπορούν να με κάνουν καλά.

– Πιστεύεις στη δύναμη του Θεού; ρώτησε η κυρία.

– Πιστεύω.

– «Τα αδύνατα παρ’ ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ».

Ύστερα πήρε μια εικόνα που βρισκόταν στο κελλί (η εικόνα ήταν της Παναγίας Μαλεβής), την έδωσε στη δόκιμη και της είπε:

– Να, πάρε αυτή για να καταλάβεις ποια είμαι. Τότε συνήλθε η άρρωστη και φώναξε:

– Παναγία μου, εσύ είσαι;

Κι η Παναγία, αφού της χαμογέλασε, εξαφανίστηκε μαζί με τη συνοδεία της, αφήνοντας την αδελφή θεραπευμένη.

Πρώτη έζησε το θαύμα η μοναχή Νεκταρία, που την υπηρετούσε, κι έτρεξε να το αναγγείλει στον ναό, γιατί ήταν ώρα εσπερινού. Τη θλίψη αμέσως διαδέχθηκε η χαρά. Ακολούθησαν κωδωνοκρουσίες, δάκρυα χαράς, δοξολογία, Χαιρετισμοί της Θεοτόκου και αρτοκλασία.

Το απόγευμα της επομένης, ανάμεσα σε πρωτοφανή κοσμοσυρροή και συγκινητικές εκδηλώσεις, έγινε η μοναχική κουρά. Με τη μόνη διαφορά ότι η Βερονίκη, η οποία μετονομάστηκε Μαγδαληνή μοναχή, δεν καθόταν παράλυτη στην καρέκλα, αλλά στεκόταν όρθια και υγιής.

 

Από το βιβλίο: ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ. Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής 2014, σελ. 90.

 

 

 

 

 

 

 

Παναγία η Μαλεβή

 

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.