Γέροντες

Θαύμα με αξιοθαύμαστη εμφάνεια του αγίου προφήτη Ηλία

 Συνομιλώντας στις 20 Ιουλίου 1972 με τον αδελφό Θεόκτιστο Διονυσιάτη που κατάγεται από την Ήπειρο, με ρώτησε εάν άκουσα ένα αξιόλογο θαύμα που έγινε προ δεκαπενταετίας στα Γιάννενα από τον προφήτη Ηλία σ’ έναν στρατιώτη που φύλαγε σκοπός σε μία στρατώνα. Του είπα ότι δεν το άκουσα και τον παρακάλεσα να μου το διηγηθεί για να το σημειώσουμε εις δόξαν του προφήτη Ηλία που εορτάζει σήμερα.

– Άκουσε, μου λέει. Ένας στρατιώτης φύλαγε σκοπός σε μία στρατώνα και κατά τα μεσάνυχτα άκουσε βήματα ανθρώπου που πλησίαζε. Ο στρατιώτης υπέθεσε ότι ήταν έφοδος αξιωματικών και, όπως είναι συνήθεια, πήγαιναν να δουν εάν είναι ξύπνιος ή κοιμάται κλπ. Ο σκοπός φώναξε: Αλτ! Αλλά πάλι τα βήματα ακούγονταν και τον πλησίαζαν. Φωνάζει δεύτερη φορά: Αλτ, τις ει; Έχοντας το όπλο στα χέρια του, δεν πήρε καμία απάντηση. Αναγκάζεται να επαναλάβει το: αλτ και πυροβολώ!

Μόλις είπε, πυροβολώ, του φεύγει το όπλο από τα χέρια του, έως πενήντα μέτρα μακριά, και βλέπει ξαφνικά, αντί του αξιωματικού, όπως νόμιζε, έναν παπά μέσα σε αστραπόμορφη λάμψη φωτός! Και όταν τον είδε, πολύ φοβήθηκε.

Του λέει ο φαινόμενος παπάς: «Μη φοβάσαι, παιδί μου, μη φοβάσαι, αλλά, πες μου, γιατί ευλογημένε βλασφημείς τα θεία; Τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγίους;». «Συγχώρησέ με, άγιε πάτερ (κατανύχθηκε, έκλαιγε και ζητούσε συγχώρηση για την αμαρτία του αυτή) διότι από κακή και πολυχρόνια συνήθεια γίνεται. Συγχώρησέ με».

Του λέει ο άγιος: «Να κηρύξεις σε όλους να μετανοήσουν, να μη βλασφημούν. Να το κοινολογήσεις στη Μητρόπολη και σε όλους· να το γράψουν και οι εφημερίδες». Του λέει ο στρατιώτης: «Δεν με πιστεύουν, άγιε. Αλλά πες μου ποιος είσαι;» «Είμαι ο προφήτης Ηλίας. Και για να βεβαιωθούν ακόμη περισσότερο, να πεις ότι σ’ εκείνη την κορυφή (του έδειξε το μέρος) να σκάψουν και να βρουν εκκλησία μου παλιά, και επάνω σ’ αυτή να κτίσουν Ναό».

Τούτο κοινολογήθηκε σε όλη την πόλη και δημοσιεύθηκε στις τοπικές εφημερίδες, και πολλοί πίστεψαν και άλλαξαν ζωή, ο δε σύλλογος των αρτοποιών που τιμούν τον προφήτη Ηλία ως προστάτη τους, ανέσκαψαν την υποδειχθείσα κορυφή, ανακάλυψαν την παλιά εκκλησία και επάνω σ’ αυτή έκτισαν νέα εις δόξαν και τιμήν του πανένδοξου προφήτη Ηλία.

Ο στρατιώτης που είπαμε άλλαξε ζωή και παλιές συνήθειες και έζησε το υπόλοιπο της ζωής του ως υπόδειγμα καλού χριστιανού.

Με τις πρεσβείες του προφήτη σου Ηλία ελέησέ μας, Κύριε. Αμήν.

 

Από το περιοδικό “Ο ΟΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ”, Έκδ. Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, τ. 12 (1987), άρθρο: «Διονυσιατικές διηγήσεις Γ’», σελ. 60.

Γλωσσική προσαρμογή για την Κ.Ο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θαύμα με αξιοθαύμαστη εμφάνεια του αγίου προφήτη Ηλία

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.