Γέροντες

Για την πίστη και την αμφιβολία

Έλεγε ο άγιος Ρουμάνος Γέροντας Παΐσιος Ολάρου:

Γιατί δεν πιστεύεις; Κλείσε το στόμα σου! Ποιος σε έφερε τότε στο μοναστήρι; Αυτοί είναι λογισμοί του διαβόλου. Γιατί ακούς αυτά που σου λέει ο διάβολος; Αυτός είναι ο σκοπός του διαβόλου να οδηγήσει τους ανθρώπους στην αμφιβολία, να μη πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός. Αν δεν υπάρχει Θεός, δεν υπάρχει ούτε αμαρτία και οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε.

Η αμφιβολία είναι το ήμισυ της αρνήσεως και μ’ αυτή μας πειράζει ο διάβολος. Διότι ο Σωτήρας μας Χριστός λέει ότι θα έρθουν αυτές οι ημέρες. Βλέπε λοιπόν τώρα ότι ήρθαν. Δεν λένε σήμερα πολλοί άνθρωποι ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο; Ήταν κάποιος τρελός που έλεγε αυτά· ενώ ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού.

Και ο Ιησούς πειράσθηκε. Στην αρχή του είπε ο σατανάς: «Πες σ’ αυτές τις πέτρες να γίνουν ψωμιά». Η Αγία Γραφή λέει «ψωμιά» για να δείξει ότι ο πρώτος πειρασμός του διαβόλου ήταν της κοιλιάς, ρούχα, πολυτέλεια, τροφές κλπ. Κατόπιν του είπε: «Να πέσεις κάτω από το πτερύγιο του ναού, διότι έτσι είναι γραμμένο, ότι ο Θεός θα δώσει εντολή για σένα στους αγγέλους Του και αυτοί θα σε σηκώσουν στα χέρια τους» (Ματθ. 4:6). Αυτή είναι υπερηφάνεια της αιρέσεως. Διότι οι αιρετικοί λένε πάντοτε ότι «αυτό και το άλλο είναι γραμμένο εκεί και εκεί». Και ο τρίτος πειρασμός ήταν: «Να με προσκυνήσεις». Σ’ αυτόν τον πειρασμό έπεσαν οι άθεοι. Αυτό είναι που λέει ο αθεϊσμός. Αλλ’ ο Χριστός νίκησε όλους αυτούς τους πειρασμούς για να μας διδάξει ότι κι εμείς πρέπει να τους νικήσουμε.

Κάποτε ήσαν δύο γέροι και ήθελαν να πάνε στα Ιεροσόλυμα. Ο ένας αρρώστησε στον δρόμο και γύρισε πίσω. Ο άλλος πήγε λίγο μακρύτερα, μπήκε σ’ ένα πλοίο και ήθελε κι αυτός να επιστρέψει στον τόπο του. Αλλά στο ταξίδι του θυμήθηκε ότι ο άλλος γέρος τον είχε παρακαλέσει θερμά να του φέρει ένα κομματάκι από το Ξύλο του Τιμίου Σταυρού. Και τότε αυτός, για την αγάπη που είχε στον ασθενή φίλο του, έκοψε ένα κομματάκι από τα ξύλα του καραβιού και μ’ αυτό γύρισε στο σπίτι του.

Πήγε στο σπίτι του ασθενούς και δεν του είπε τι έπαθε και ότι δεν πήγε στα Ιεροσόλυμα. Εκείνος τον ερώτησε: «Μου έφερες ένα κομματάκι τίμιο ξύλο από τον Σταυρό του Κυρίου μας;» «Ναι», του απάντησε εκείνος και του έδωσε το κομματάκι που είχε κόψει από το πλοίο. Ο γέρος εκείνος με τόση πίστη το προσκύνησε, ώστε θεραπεύθηκε. Ακόμη και πολλά θαύματα έγιναν από το κομμάτι αυτό του καραβιού, για το οποίο όλοι πίστευαν ότι προέρχεται από τον Σταυρό του Χριστού μας.

Να τι κάνει η πίστη! Εκείνος ο γέρος με την ακράδαντη πίστη του θεραπεύθηκε και σώθηκε. Άρα, λοιπόν, αυτός που έχει ακλόνητη πίστη μπορεί να σωθεί.

    

 

 

Από το βιβλίο: π. Κων. Κόμαν, Αρχιμ. π. Ιωαννικίου Μπάλαν, Ο Γέροντας Παΐσιος Ολάρου, Πνευματικός του Γέροντος Κλεόπα Ηλίε (1897-1990). Μετάφραση-επιμέλεια υπό αδελφών Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους. Άγιον Όρος 1990.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για την πίστη και την αμφιβολία

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.