Αγιολόγιο - Εορτολόγιο

Το θαύμα της Αναλήψεως του Χριστού

Ω, πόσο υπερένδοξο είναι το θαύμα της Αναλήψεως του Χριστού! Το σώμα του ανθρώπου θεάθηκε από τους αγγέλους, υψώθηκε υψηλότερα από τα Σεραφείμ και στάθηκε στα δεξιά του Πατέρα. Τι βάθος υπάρχει κάτω από τα πόδια του ανθρώπου και τι ύψος υπεράνω αυτού! Από την κόλαση κατευθείαν στον ουρανό. Από το σκότος ψηλότερα από τον ήλιο. Από τη φοβερή φυλακή στον τόπο της αιώνιας ανάπαυσης!

Πρέπει λοιπόν κι εμείς σήμερα, αδελφοί μου, μαζί με όλους τους αγγέλους να πανηγυρίσουμε, να χαιρόμαστε και να δοξάζουμε τον φιλάνθρωπο Θεό μας.

Σήμερα σφραγίσθηκε το έγγραφο της συμφιλιώσεως μεταξύ ανθρώπου και Θεού. Σήμερα ο άνθρωπος θεώθηκε, ο ουρανός αναγάλλιασε, οι άγγελοι σκίρτησαν, ενώ οι δαίμονες γεμάτοι από ντροπή δέθηκαν με αλυσίδες. Σήμερα όλη η γη είναι ντυμένη τα γιορτινά της, διότι ενώθηκε με τον ουρανό. Σήμερα το σώμα του Αδάμ τοποθετήθηκε στα δεξιά του Πατέρα.

Ω, τι απερίγραπτο είναι το θαύμα της αναλήψεως του Χριστού! Πόσο μεγάλο είναι το έλεος του Θεού! Έχασε ο άνθρωπος τον παράδεισο και βρήκε τη Βασιλεία των Ουρανών. Έχασε έναν κήπο φυλασσόμενο από τα Χερουβείμ και συνάντησε σε άλλη μορφή τη δόξα της άνω Ιερουσαλήμ.

Εκεί ήσαν καρποφόρα δένδρα, λουλούδια και πηγές, ενώ εδώ είναι ο θρόνος της Παναγίας Τριάδος, αγγελικές υμνωδίες και ανεκλάλητη δόξα. Εκεί μελωδίες των πτηνών, εδώ ψαλμωδίες των Χερουβείμ. Εκεί άνεμος δροσιστικός, εδώ παρήγορες πνεύσεις του Αγίου Πνεύματος. Εκεί ο τόπος της εργασίας, εδώ ο τόπος της αιώνιας ανάπαυσης. Εκεί το φως του ηλίου, εδώ η δόξα της Παναγίας Τριάδος.

Σήμερα οι νοεροί δράκοντες βασανίζονται, σήμερα ο Άδης στενάζει γιατί άδειασε. Σήμερα οι αλιείς του κόσμου κλαίνε αγαλλόμενοι. Σήμερα οι Χριστιανοί πανηγυρίζουν. Σήμερα οι Άγγελοι ψάλλουν ακαταπαύστως. Σήμερα «ο Κύριος εβασίλευσεν» αιώνια. Εβασίλευσε διότι εξαγόρασε τον άνθρωπο. Εβασίλευσε διότι ενεδύθη την παλαιά στολή Του. Εβασίλευσε διότι κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του. Άφησε τον χιτώνα του ανθρώπου και ενεδύθη τα ενδύματα του φωτός. Άφησε την περιπαικτική χλαμύδα κάτω και έλαβε την υπέρφωτη πορφύρα. Άφησε τα φτωχικά όρια της Γαλιλαίας και έγινε Βασιλεύς μέχρι τους ουρανούς. Σήμερα ο Χριστός ανήλθε στον ουρανό.

Τώρα ο Πιλάτος έμεινε με τη χλαμύδα, οι αρχιερείς με τα αργύρια στα χέρια, οι Γραμματείς με τα χαρτιά του νόμου, οι Φαρισαίοι με το μίσος στην καρδιά τους, και όλοι τους οι δυστυχείς με την απιστία.

Ερωτά ο Πιλάτος, τι είναι Αλήθεια; Μιλάτε εσείς, ω αρχιερείς, ποιος εβλασφήμησε, ο Χριστός ή εσείς; Λέγετε εσείς, δυστυχισμένοι, πού είναι ο Βαραββάς τον οποίο ζητήσατε να αθωωθεί;

Σήμερα εσείς εξαπατηθήκατε. Σήμερα «αλήθεια εκ της γης ανέτειλε και δικαιοσύνη εκ του ουρανού διέκυψε» (Ψαλμ. 84:12). Σήμερα «έλεος και αλήθεια συνήντησαν, δικαιοσύνη και ειρήνη κατεφίλησαν» (Ψαλμ. 84:11). Ο ουρανός και η γη συμφιλιώθηκαν.

Χαίρε σήμερα, κάθε άνθρωπε θνητέ. Αγάλλου, ω άνθρωπε, εόρταζε μέσα από τη χριστιανική σου καρδιά. Μην οδύρεσαι, Αδάμ. Χαρείτε, Απόστολοι. Χαίρε, Αειπάρθενε Μητέρα, διότι ο Υιός Σου ενεδύθη την στολή την πρώτη και με το φως της δόξας Του σκέπασε τη γύμνωση του Αδάμ!

 

Από το βιβλίο: Ο Γέροντας π. Υάκινθος Ουντσιουλεάκ, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πούτνα Μολδαβίας Ρουμανίας (1924-1998). Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, 2001.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το θαύμα της Αναλήψεως του Χριστού

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.