Αγιολόγιο - Εορτολόγιο

Ο άγιος νεομάρτυρας Αναστάσιος από το Ναύπλιο

 Αυτός ο ευλογημένος ήταν γέννημα και θρέμμα του Ναυπλίου και ζωγράφος επιδέξιος ως προς την τέχνη. Αρραβωνιάστηκε εκεί την κόρη ενός χριστιανού και σε λίγες μέρες άκουσε κάποια σφάλματα για την αρραβωνιαστικιά του και την άφησε. Οι συγγενείς της κόρης του έκαναν μαγικά, για να την αγαπήσει και να την πάρει. Έτσι σε λίγο καιρό ενήργησαν τα μαγικά και ο νέος έχασε τα λογικά του και γυρνούσε από δω κι από κει.

Όταν τον είδαν οι Αγαρηνοί έτσι τρελλό, τον τούρκεψαν. Ο Θεός όμως τον λυπήθηκε και σε λίγες μέρες του έδωσε την υγεία του. Και ερχόμενος στα συγκαλά του, βλέπει ότι είναι Τούρκος και ότι φορούσε στο κεφάλι άσπρο σαρίκι. Αμέσως το έριξε στη γη και άρχισε να φωνάζει με δυνατή φωνή και με παρρησία μέσα στο πλήθος των Τούρκων: «Εγώ Χριστιανός ήμουν, Χριστιανός είμαι και Χριστιανός θα είμαι».

Οι Αγαρηνοί μόλις είδαν ότι μετάνιωσε, έτρεξαν επάνω του με μεγάλη ορμή και δέρνοντας και σπρώχνοντας τον έφεραν στον κριτή. Ο κριτής προσπάθησε με τρόπους απατηλούς, πότε κολακεύοντας και πότε φοβερίζοντας, να τον χωρίσει από την πίστη των Χριστιανών. Ο Μάρτυρας όμως δεν τα λογάριαζε διόλου αυτά, αλλά έστεκε ακλόνητος και έλεγε με παρρησία: «Δεν αρνούμαι εγώ τον Κύριό μου Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό, αλλά πιστεύω και τον προσκυνώ ως δημιουργό και σωτήρα του. Την πίστη τη δική σας δεν την χρειάζομαι καθόλου, αλλά αποστρέφομαι κι εσάς και τον προφήτη σας».

Όταν άκουσε αυτά ο κριτής έδωσε διαταγή να τον αποκεφαλίσουν. Οι Αγαρηνοί όμως δεν τον άκουσαν, αλλά με το που τον έβγαλαν από το κριτήριο όρμησαν επάνω του όπως παλιά οι Ιουδαίοι στον πρωτομάρτυρα Στέφανο, και άλλοι με ξύλα, άλλοι με σπαθιά, άλλοι με μαχαίρια κατατρυπούσαν το κορμί του Μάρτυρα ώσπου το κατέκοψαν σε μικρά κομμάτια.

Και έτσι ετελειώθη ο ευλογημένος Αναστάσιος (*) και έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου και τώρα αγάλλεται στον χορό των Μαρτύρων εις δόξαν Πατρός, Υιού και Αγίου Πνεύματος. Αμήν.

 

(*) Όπως αναφέρει το Νέο Μαρτυρολόγιο στον τίτλο, ήταν 1 Φεβρουαρίου του 1655.

 

Από το βιβλίο «Νέον Μαρτυρολόγιον» του Αγίου Νικοδήμου (1856), σελ. 71. Διασκευή για την Κ.Ο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο άγιος νεομάρτυρας Αναστάσιος από το Ναύπλιο

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.