Αγιολόγιο - Εορτολόγιο

Ο άγιος μάρτυρας Ευστάθιος ο εν Μτσχέτα της Γεωργίας

 Γιος Πέρση μάγου από το χωριό Αρμπουκέτ, ο άγιος Ευστάθιος εγκαταστάθηκε σε ηλικία τριάντα ετών στην πόλη Μτσχέτα, πρωτεύουσα της Ιβηρίας (σημ. Γεωργία), όπου έμαθε την τέχνη του ράφτη. Θαυμάζοντας την πίστη και την ευαγγελική πολιτεία των χριστιανών έλαβε το άγιο Βάπτισμα και νυμφεύθηκε μία Γεωργιανή.

Αρνούμενος να πάρει μέρος σε μία γιορτή της συντεχνίας του που οργάνωσαν οι Πέρσες, καταγγέλθηκε και φυλακίσθηκε. Παραπέμφθηκε εν συνεχεία στον Πέρση διοικητή της Τυφλίδας μαζί με οκτώ συμπατριώτες του, που είχαν μεταστραφεί στην αληθινή Πίστη.

Ο δικαστής πρόσταξε να τους κόψουν τα μαλλιά και τους παρέδωσε στα βασανιστήρια, εκτός από δύο εξ αυτών που λιγοψύχησαν. Χάρις στην παρέμβαση των Γεωργιανών αρχόντων και του καθολικού (δηλ. του αρχιεπισκόπου) Σαμουήλ αφέθηκαν ελεύθεροι. Μετά όμως από τρία χρόνια, το 589, οι Πέρσες της Τυφλίδος επανέλαβαν τις κατηγορίες κατά του αγίου Ευσταθίου στον νέο διοικητή της Τυφλίδος, ο οποίος τον κάλεσε να παρουσιασθεί.

Ρωτώντας τον να μάθει τον λόγο της μεταστροφής του, ο άγιος δήλωσε ότι ενώ παρακολουθούσε την θεία Λειτουργία, πίστεψε πως είχε μεταφερθεί στον ουρανό συνοδεία αγγέλων. Ο δικαστής ασυγκίνητος πρόσταξε να αποκεφαλισθεί.

Τα λείψανά του συνέλεξαν φίλοι του και βρίσκονται μέχρι τις ημέρες μας στο θυσιαστήριο του καθεδρικού ναού της Μτσχέτα, χαρίζοντας παραμυθία και ίαση στους πιστούς.

 

Από το βιβλίο: Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου. Ιούλιος, 29. Εκδόσεις Ορμύλια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο άγιος μάρτυρας Ευστάθιος ο εν Μτσχέτα της Γεωργίας

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.