Αγιολόγιο - Εορτολόγιο

Η αγία νεομάρτυς Χρυσή

Η αγία Χρυσή καταγόταν από το χωριό Σλάταινα της περιοχής των Μογλενών (Αλμωπία) του νομού Πέλλης. Οι γονείς της ήταν χριστιανοία, πατωχοί αλλά πιστοί στα πατρώα δόγματα.

Η καλλονή της Χρυσής προκάλεσε τον σφοδρό έρωτα κάποιου Τούρκου, ο οποίος προσπάθησε με κάθε τρόπο να την ελκύσει στα δίχτυα του και να την κάνει να αλλαξοπιστήσει. Αφού απέτυχε σ’ όλες τις προσπάθειές του, απήγαγε τη νεαρή παρθένο και την παρέδωσε σε κάποιες ομόθρησκές του. Πάνω από τρεις μήνες την παίδευαν και την κακομεταχειρίζονταν, για να την κάνουν να αρνηθεί την πίστη της. Ο έρως της όμως για τον Νυμφίο Χριστό ήταν τέτοιος, ώστε η αγία υπερέβη την φύση και υπέμενε με χαρά τα βάσανα.

Όταν οι ίδιοι οι γονείς της πήγαν να την παρακαλέσουν να δεχθεί τις προτάσεις του Τούρκου για να σώσει τη ζωή της, η Χρυσή τούς απάντησε: «Εσείς που με παρακινείτε να αρνηθώ τον Χριστό, τον αληθινό Θεό, δεν είσθε πλέον γονείς μου! Δεν σας αναγνωρίζω από εδώ και στο εξής για γονείς μου. Αντί για εσάς, πατέρα έχω τον Χριστό, μητέρα την κυρία Θεοτόκο, αδελφούς και αδελφές τους αγίους και τις αγίες».

Όταν είδε ο Τούρκος ότι τίποτε δεν μπορούσε να την μεταπείσει, ο έρωτάς του μετετράπη σε ωμή αγριότητα. Κρέμασαν την παρθένο σε μια αγριαπιδιά, και επί ώρες ολόκληρες την βασάνιζαν απάνθρωπα. Τέλος, φώναξε όσους παρευρίσκονταν να πάρουν ξίφος ή μαχαίρι και να κόψουν ένα κομμάτι από τη σάρκα της αγίας μάρτυρος, η οποία παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο λαμβάνοντας τον διπλό στέφανο του μαρτυρίου και της παρθενίας (το έτος 1795).

 

Από το βιβλίο: Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου. Τόμος δεύτερος, Οκτώβριος. Ίνδικτος, Αθήναι 2006, Οκτωβρίου ΙΓ’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η αγία νεομάρτυς Χρυσή

 

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.