Μαρτυρία και διδαχή

Εκκλησία, η μεγάλη πνευματική οικογένεια του Θεού

 Στον ναό νιώθω ολοφάνερη την παρουσία του Κυρίου, της Μητέρας Του, των ουράνιων δυνάμεων και όλων των αγίων. Ο ναός είναι ο επίγειος ουρανός. Εδώ αναγνωρίζεις και αισθάνεσαι τον εαυτό σου ως πραγματικό μέλος του σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας Του, ιδιαίτερα την ώρα της θείας Λειτουργίας.

Ω, πώς πρέπει να ζω για ν’ αξιώνομαι να βρίσκομαι σ’ αυτόν τον επίγειο ουρανό!

Η Εκκλησία είναι η μητέρα όλης της ανθρωπότητας που πιστεύει σωστά στον Θεό. Ικανοποιεί τις ζωτικές ανάγκες της ψυχής και του σώματος. Βοηθάει τον άνθρωπο με τη δύναμη του Κυρίου Ιησού Χριστού και του Αγίου Πνεύματος.

Είναι η μεγάλη πνευματική οικογένεια στην οποία ο Θεός είναι ο πατέρας μας, η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η μητέρα μας, οι άγγελοι και οι άγιοι είναι τα μεγάλα αδέλφια μας και εμείς όλοι είμαστε αδέλφια, καθώς μας γέννησε η Εκκλησία στην κολυμβήθρα, όταν βαπτιστήκαμε. Τα μικρότερα αδέλφια είναι φυσικό να τιμούν τα μεγαλύτερα και να τα παρακαλούν να προσεύχονται στον Θεό, αφού είναι φίλοι Του.

Ο Κύριος δεν θέλει να μας οδηγήσει με τη βία στη σωτηρία. Δεν χρησιμοποιεί βία, για να μη γίνει αποκρουστική η σωτηρία, όπως γίνεται το καθετί που δεν προέρχεται από μιαν ελεύθερη θέληση. Για μας ευχάριστο είναι μόνο εκείνο που από μόνοι μας αγαπήσαμε, εκείνο για το οποίο από μόνοι μας αγωνιστήκαμε, εκείνο που έγινε ο θησαυρός μας, η ζωή μας…

Ο Κύριος ποτέ δεν χρησιμοποίησε βία για να ενισχύσει την πίστη σ’ Αυτόν. Δείχνοντας σεβασμό στην ελευθερία του ανθρώπου, δεν θαυματουργούσε για να εντυπωσιάσει, να φοβίσει ή να υποδουλώσει. Ήθελε να ελκύσει χωρίς να εξαναγκάσει.

Γι’ αυτό, πριν θαυματουργήσει, αναζητούσε στις ψυχές έναν μικρό σπόρο εμπιστοσύνης, μια σπίθα πίστεως και αγάπης. Με το θαύμα ο σπόρος φύτρωνε, βλάσταινε και καρποφορούσε την πνευματική αναγέννηση.

Όπου ο Χριστός συναντούσε μόνο δυσπιστία, εκεί, όπως αναφέρει το Ευαγγέλιο, δεν θαυματουργούσε.

Ο Θεός από αγάπη αποκαλύπτει την αλήθειά Του στους ανθρώπους με ελευθερία. Η Εκκλησία, οδηγημένη από το Πνεύμα της αγάπης, δέχεται με ελευθερία την αλήθεια του Θεού και την παραδίδει στα παιδιά της. Και εκείνα πάλι με ελευθερία δέχονται από τη μητέρα τους Εκκλησία την αλήθεια και την εγκολπώνονται με αγάπη.

 

Από το βιβλίο: Πνευματική Ανθολογία από τους βίους και τους λόγους των Αγίων της Ρωσίας. Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής 2018, σελ. 85, 87, 90.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκκλησία, η μεγάλη πνευματική οικογένεια του Θεού

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.