Ορθόδοξη οικογένεια

Προς τους μελλονύμφους
Προς τους μελλονύμφους

(Ο π. Αυγουστίνος ως Μητροπολίτης Φλωρίνης τύπωσε σε καλλιτεχνική έκδοση έναν δεκάλογο προς τους μελλονύμφους, στον οποίο περιλαμβάνονταν πατρικές συμβουλές και νουθεσίες για το ιερότατο μυστήριο του γάμου, και τον έδινε ως ευλογία σε κάθε ζεύγος που επισκεπτόταν τα Γραφεία της Μητροπόλεως για έκδοση άδειας γάμου, με την υπόδειξη να τον τοποθετήσουν κορνιζωμένο σε εμφανές σημείο της οικίας τους, για να υπενθυμίζει διαρκώς την ιερότητα του δεσμού τους. Ακολουθεί το κείμενο του δεκαλόγου αυτού.)

* * *

Ήλθατε στα γραφεία της Μητροπόλεως. Πήρατε την άδεια του γάμου. Εντός ολίγου θα τελέσετε τον γάμο σας. Είθε η ευλογία του Ουρανού να είναι μαζί σας. Ως επίσκοπος συμμετέχω και εγώ στη χαρά σας και θεωρώ καθήκον μου, και γραπτώς να σας τονίσω ορισμένες αλήθειες, που αποτελούν τα θεμέλια της οικογενειακής ευτυχίας. Είναι δε αυτές με συντομία οι εξής:

Ο γάμος είναι θεσμός ιερός, τον οποίο ευλόγησε ο Χριστός στην Κανά της Γαλιλαίας, όταν τέλεσε το πρώτο θαύμα του. Ο γάμος είναι ενα από τα επτά μυστήρια της Αγίας μας Εκκλησίας. Έξω του μυστηρίου τούτου οι σαρκικές σχέσεις ανδρός και γυναικός είναι πορνεία, μοιχεία, καταστροφή και απώλεια.

 

Σκοπός του γάμου είναι η χαλιναγώγηση των παθών, η αλληλοβοήθεια των συζύγων, η ηθική τελειοποίηση και η τεκνογονία.

 

Ο γάμος, τον οποίο ευλογεί ο Κύριος, είναι αδιάλυτος. Η γυναίκα και ο άνδρας δια του μυστηρίου ενώθηκαν σε ένα. Όπως η κεφαλή είναι ενωμένη με το σώμα, έτσι και ο άνδρας είναι ενωμένος με τη γυναίκα. Ο άνδρας είναι η κεφαλή. Η γυναίκα είναι το σώμα. Το να χωρισθεί το ανδρόγυνο είναι σαν να κόψει κάποιος την κεφαλή και να τη χωρίσει από το σώμα. Το είπε ο Κύριος: «Ους ο Θεός συνέζευξεν, άνθρωπος μη χωριζέτω», Μόνο ο θάνατος χωρίζει το ανδρόγυνο ή και κάτι άλλο χειρότερο από τον θάνατο: η απιστία τού ενός από τους συζύγους. Άλλο λόγο διαζυγίου, εκτός της μοιχείας, δεν αναγνωρίζει το Ευαγγέλιο.

 

Είπαμε ότι ένας από τους κυριότερους σκοπούς του γάμου είναι η τεκνογονία. Το παιδί είναι δώρο του Θεού. Η πολυτεκνία είναι ιδιαίτερη ευλογία του Θεού. Τα μέσα που χρησιμοποιούν σήμερα ανδρόγυνα για ν’ αποφύγουν τη σύλληψη, ή και, μόλις εμφανισθεί η νέα ζωή, να την ξεριζώσουν με τις εκτρώσεις, τα μέσα αυτά είναι καταραμένα. Διαπράττουν έγκλημα παιδοκτονίας όσα ανδρόγυνα μεταχειρίζονται τα μέσα αυτά. Ω νεόνυμφοι, αποφεύγετε το έγκλημα τούτο. Έχετε πίστη στην πρόνοια του Θεού. Ο Θεός κατά τρόπο θαυμαστό προστατεύει τις πολύτεκνες οικογένειες.

 

Ως γονείς που θα αξιωθείτε να γίνετε, προσπαθήστε να δώσετε το καλό παράδειγμα στα τέκνα σας. Ιδίως η μητέρα έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Μία καλή, μία χριστιανή μητέρα, αξίζει περισσότερο από 100 διδασκάλους. Φυτέψτε στις καρδιές των τέκνων σας την αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον.

 

Σεβασθείτε ο ένας τους γονείς του άλλου. Η γυναίκα δηλαδή τους γονείς τού ανδρός και ο άνδρας τους γονείς τής γυναικός. Μη κάνετε διάκριση αυτών από τους φυσικούς σας γονείς. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε ο σύζυγος ή η σύζυγος. Αγαπώντας τους γονείς του άλλου αποδεικνύετε ότι η μεταξύ σας αγάπη είναι γνήσια. Να περιποιείσθε λοιπόν με τρυφερότητα τους γέροντες γονείς για να έχετε την ευλογία τους και να επικρατεί ειρήνη στον οίκο σας.

 

Μη λησμονείτε ότι κάθε άνθρωπος έχει τα ελαττώματά του. Ούτε συ ο άνδρας ούτε συ η γυναίκα είσθε άγγελοι. Είσθε και σεις άνθρωποι με πολλά ή λίγα ελαττώματα. Προσπαθείτε να διορθώνετε καθημερινώς τον χαρακτήρα σας, να γίνεσθε καλύτεροι και να ανέχεσθε ο ένας τον άλλον. Χωρίς την ανοχή και αμοιβαίες υποχωρήσεις, οικογένεια δεν μπορεί να σταθεί.

 

Αποφεύγετε σχέσεις με πρόσωπα που υπάρχει κίνδυνος να σας παρασύρουν στην αμαρτία και την καταστροφή. Μην ανοίγετε εύκολα τη θύρα της οικίας σας στον πρώτο τυχόντα. Η φιλία που συνδέει σήμερα έγγαμες γυναίκες με άνδρες και έγγαμους άνδρες με γυναίκες είναι φιλία κατ’ ευφημισμόν και καταντά σε σχέσεις άνομες και αμαρτωλές και διαλύει οικογένειες.

 

Μη λησμονείτε ότι η οικογενειακή ζωή δεν έχει μόνο ημέρες ευτυχίας, αλλά και ημέρες δυστυχίας. Δεν έχει μόνο γαλήνη, αλλά και θύελλες και τρικυμίες. Προετοιμασθείτε για κάθε θλίψη και περιπέτεια. Ενωμένοι σε ημέρες ευτυχίας, ακόμη περισσότερο πρέπει να μένετε ενωμένοι στις ημέρες της δυστυχίας. Ένα είναι το ποτήρι από το οποίο θα πίνετε ή το γλυκό ή το πικρό. Εάν πιστεύετε στον Θεό και έχετε αγάπη μεταξύ σας, και το πιο πικρό θα γίνει γλυκό, διότι «τοις αγαπώσι τον Θεόν πάντα συνεργεί εις αγαθόν» (Ρωμ. 8:28).

 

Το σπίτι σας με το εικονοστάσι, τα στέφανά σας και την ιερή κανδήλα, που πρέπει να καίει πάντοτε, είναι σαν εκκλησία. Σεβασθείτε, λοιπόν, τον ιερό χώρο του οίκου σας. Αισχρολογίες, βωμολοχίες, βλασφημίες ποτέ να μη μολύνουν την οικογενειακή σας ατμόσφαιρα. Ας ευωδιάζει αυτή από το άρωμα των αρετών σας. Αποκτήστε την ιερή συνήθεια να προσεύχεσθε μαζί, μετά την πρωινή έγερση και προ του ύπνου. Να μελετάτε μαζί το αθάνατο Βιβλίο του Θεού, την Αγία Γραφή. Να εκκλησιάζεσθε μαζί. Να βοηθείτε ο ένας τον άλλον στα πνευματικά σας καθήκοντα, που είναι ανώτερα όλων. Από τον κόπο της εργασίας μη λησμονείτε ποτέ τους πάσχοντες αδελφούς μας. Η ελεημοσύνη είναι η καλύτερη ασφάλεια των παιδιών σας.

Αυτές τις αλήθειες, αυτές τις συμβουλές, αγαπητά μου πνευματικά παιδιά, σας δίνω και γραπτώς, τώρα που είσθε έτοιμοι να τελέσετε τον γάμο σας. Αυτές οι συμβουλές, αυτές οι αλήθειες, είναι τα θεμέλια της οικογενειακής ευτυχίας. Εφαρμόστε τες, και να είσθε βέβαιοι, ότι η ευλογία του Θεού θα σας συνοδεύει σε όλη σας την επίγεια ζωή.

Εκπληρώνοντας δε τον προορισμό σας ως σύζυγοι και γονείς, θα αξιωθείτε και των ουρανίων στεφάνων, θα τύχετε της εισόδου στη Βασιλεία των Ουρανών, στον οίκο εκείνο της αιώνιας χαράς και μακαριότητας του Θεού, του οποίου μία σκιώδης εικόνα είναι και ο πιο ευτυχής οίκος της γης. Είθε από την επίγεια οικογένεια να μεταβείτε στην ουράνια οικογένεια, για να χαίρεσθε και να ευφραίνεσθε εκεί αιωνίως.

 

 

 

Προς τους μελλονύμφους

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.