Μαρτυρία και διδαχή

Περί των αγγέλων
Περί των αγγέλων

 

Τι είναι η μακαριότητα των αγγέλων;

Η μακαριότητα των αγγέλων δεν είναι παρά η μετοχή στη μακαριότητα του Θεού, μετοχή που εκφράζεται με την αδιάκοπη θεωρία του Προσώπου Του (Ματθ. 18:10). Η θέα του Θεού είναι η πρώτη αιτία της ανέκφραστης ευφροσύνης των αγγέλων. Ευφραίνονται, όμως, και με τη μεταξύ τους αγαπητική κοινωνία. Ας μην ξεχνάμε πως ο απόστολος Παύλος κάνει λόγο για γλώσσες των αγγέλων και πως, όταν ανυψώθηκε ως τον τρίτο ουρανό, άκουσε λόγια που δεν μπορεί να τα πει άνθρωπος (Α’ Κορ. 13:1· Β’ Κορ. 12:2-4). Οι άγγελοι ευφραίνονται, τέλος, και με τη σωτηρία των ανθρώπων, στην οποία συμβάλλουν ως υπηρέτες και συνεργάτες του Θεού. Ο ίδιος ο Κύριος βεβαίωσε ότι «χαίρονται οι άγγελοι του Θεού για τη μετάνοια ενός αμαρτωλού» (Λουκ. 15:10).

 

deco_tiny_02

 

Ποια πρέπει να είναι η σχέση μας με τους αγγέλους;

Πρώτα-πρώτα πρέπει να τους τιμάμε και να τους επικαλούμαστε στις προσευχές μας. Ο άρρωστος, λέει ο άγιος Αμβρόσιος, δεν μπορεί, πολλές φορές, να ζητήσει τη βοήθεια του γιατρού. Άλλοι πρέπει να τον καλέσουν, αλλά και να του περιγράψουν την κατάσταση του αρρώστου. Άρρωστες είναι κι οι ψυχές μας από την αμαρτία. Και καθώς δεν μπορούν να εξηγήσουν στο Γιατρό όλα όσα πρέπει, ας απευθυνόμαστε με την προσευχή στους αγγέλους, που μας δόθηκαν ως μεσίτες.

Δεύτερον, οφείλουμε να τους αγαπάμε και να τους ευγνωμονούμε για τη συμβολή τους στο έργο της σωτηρίας μας, για την ευεργετική τους παρουσία και τη διαρκή συμπαράστασή τους στη ζωή μας, παρότι εμείς τους πικραίνουμε με τις αλλεπάλληλες αμαρτίες μας.

Τρίτον, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους, για να καθαρίσουμε τις ψυχές μας από τα πάθη και για να οικειωθούμε, όσο είναι δυνατό σε ανθρώπους, τις αγγελικές αρετές της αγνείας και της ακατάπαυστης δοξολογίας του Θεού.

deco_tiny_02

 

Ποιο είναι το έργο του φύλακά μας άγγελου;

Ο φύλακας άγγελος, που μας έδωσε ο Θεός όταν βαπτιστήκαμε, πρώτον, ανεβάζει τις προσευχές μας στον Θεό· δεύτερον, βάζει στην ψυχή μας καλούς λογισμούς, καλές επιθυμίες και καλά αίσθήματα· τρίτον, μας διδάσκει μυστικά το νόμο και το θέλημα του Θεού, αποτρέποντάς μας από την αμαρτία και παρακινώντας μας στην τήρηση των ευαγγελικών εντολών, την οικείωση των αρετών και την επιτέλεση αγαθών έργων· τέταρτον, μας παρηγορεί, όταν θλιβόμαστε, μας ανακουφίζει, όταν πονάμε, και μας συμπαραστέκεται σε κάθε δύσκολη περίσταση· πέμπτον, μας προστατεύει απ’ όλους τους κινδύνους και τους εχθρούς, ορατούς και αόρατους, προπαντός από τους δαίμονες, που επιδιώκουν την αιώνια καταστροφή μας.

Κοντολογίς, ο άγγελός μας ακοίμητα μας φυλάει και μας κατευθύνει προς τη σωτηρία, μένοντας κοντά μας ως το θάνατό μας, εκτός κι αν εμείς τον διώξουμε με τα πονηρά μας έργα. Γιατί «όπως ο καπνός φυγαδεύει τις μέλισσες, έτσι και η αμαρτία τον φύλακα άγγελο από τη ζωή μας» (Μέγας Βασίλειος).

 

deco_tiny_02

 

Κάθε χριστιανός έχει φύλακα άγγελο;

Σταθερή παράδοση της Εκκλησίας, που βασίζεται στην Αγία Γραφή, είναι ότι κάθε χριστιανός έχει τον προσωπικό του άγγελο, που μένει κοντά του και τον φυλάει, γι’ αυτό και λέγεται φύλακας άγγελος. Στην Παλαιά Διαθήκη βλέπουμε τον Αβραάμ να λέει στο δούλο του Ελιέζερ, όταν τον έστειλε να βρει νύφη για τον Ισαάκ: «Ο Θεός θα στείλει μπροστά σου τον άγγελό Του» (Γεν. 24:7). Ο προφήτης Ζαχαρίας, επίσης, λέει κάπου: «…και μου είπε ο άγγελος, που μου μιλούσε…» (Ζαχ. 1:9). Στην Καινή Διαθήκη, πάλι, βρίσκουμε τη σχετική μαρτυρία του ίδιου του Κυρίου: «Προσέξτε να μην καταφρονήσετε κανέναν απ’ αυτούς τους μικρούς, γιατί σας βεβαιώνω πως οι άγγελοί τους στον ουρανό βλέπουν συνεχώς το πρόσωπο του ουράνιου Πατέρα μου» (Ματθ. 18:10). Αλλά και στις Πράξεις των Αποστόλων γίνεται λόγος για τον φύλακα άγγελο του αποστόλου Πέτρου (Πραξ. 12:15).

 

 

Από το βιλίο: Γέροντος Ευστρατίου (Γκολοβάνσκι), Απαντήσεις σε ερωτήματα χριστιανών.

Ιερά Μονή Παρακλήτου, 2012. Ερωτήσεις 131, 76, 99, 137.

 

 

 

 

 

 Περί των αγγέλων

 

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.