Μαρτυρία και διδαχή

Η Παναγία παράδειγμα ταπεινώσεως
Η Παναγία παράδειγμα ταπεινώσεως

Μας αξίωσε, αδελφοί μου, ο Θεός να κάνουμε την ολονύκτια αγρυπνία του Ακαθίστου Ύμνου και να την αφιερώσουμε στην Παναγία μας, στη μητέρα του Χριστού και τη μητέρα τη δική μας, για να πρεσβεύει να μας να συγχωρήσει ο Θεός τις αμαρτίες μας, να μας δώσει μετάνοια, να μας δώσει σωτηρία. Πολλή ευγνωμοσύνη πρέπει να αισθανόμαστε στην Παναγία για όλα αυτά που μας δίνει καθημερινά, αλλά και που έγινε μητέρα του Χριστού, και ο Κύριος δι’ αυτής έγινε άνθρωπος, για να μας σώσει. Να μιμούμεθα όμως κιόλας την Παναγία, η οποία ιδιαίτερα ήταν ταπεινή.

Όπως ακούσαμε και στο Ευαγγέλιο που διαβάσαμε, ο Κύριος –είπε η Παναγία– «επέβλεψεν επί την ταπείνωσιν της δούλης αυτού» (Λουκ. 1:48). Αυτό η Παναγία το ένιωσε πάρα πολύ. Ο Θεός έσκυψε επάνω της και την έκανε μητέρα του ένεκα της ταπεινώσεώς της. Μαθαίνουμε έτσι από το παράδειγμα της Παναγίας και από το γεγονός αυτό που συνέβη στην Παναγία ότι ο Θεός ψάχνει να βρει τον ταπεινό άνθρωπο. Ζητάει να βρει τον ταπεινό, να σκύψει επάνω στον ταπεινό, για να δώσει τις ευλογίες του, να δώσει τη Χάρι του.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που ευλογήθηκε, χωρίς να είναι ταπεινός. Και όποιος δεν είναι ευλογημένος, όποιος δεν νιώθει την ευλογία του Θεού, όποιος δεν δέχεται την ευλογία του Θεού, σημαίνει ότι δεν είναι ταπεινός. Είναι αδύνατο να μην επιβλέψει ο Θεός «επί τον ταπεινόν» (Ησ. 66:2), είναι αδύνατο να μη σκύψει ο Θεός επάνω στον ταπεινό. Αυτόν ζητάει ο Θεός. Ο Θεός ζητάει κάθε άνθρωπο, γιατί είναι η κατοικία του ο κάθε άνθρωπος. Η ψυχή του κάθε ανθρώπου είναι η κατοικία του Θεού, είναι η σκηνή του Θεού, και εκεί θέλει να αναπαυθεί ο Θεός. «Ο Θεός ο άγιος ο εν αγίοις αναπαυόμενος…» Αλλά δεν μπορεί να αναπαυθεί παρά μόνο στον ταπεινό.

Ακόμη ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι χάνουμε που αργούμε να ταπεινωθούμε, τι χάνουμε που αναβάλλουμε να ταπεινωθούμε. Μεγάλη διαστροφή είναι αυτή που έπαθε ο άνθρωπος, που δεν μπορεί να καταλάβει αυτό το πράγμα και δεν μπορεί να μάθει αυτό το μάθημα. Δεν θέλει να μάθει το μάθημα της ταπεινώσεως. Να όμως που η Παναγία ακόμη μια φορά γίνεται παράδειγμά μας. Ταπεινώθηκε εκείνη και προσέβλεψε ο Θεός στην ταπείνωσή της και την έκανε μητέρα του.

Αν ποτέ η Παναγία μας προσέξει, αν ποτέ η Παναγία στείλει κάποια Χάρι σ’ εμάς, αν ποτέ η Παναγία μας ακούσει, ακούσει την προσευχή μας, δει τον πόνο μας, θα το δείξει αυτό με το να δώσει ταπείνωση στην ψυχή μας. Εκείνη γνωρίζει τι σημαίνει ταπείνωση και τι σημαίνει μετάνοια και τι σημαίνει να εμπιστευθείς στον Θεό. Κι αυτό είναι που δίνει η Παναγία. Δίνει και άλλα βέβαια, αλλά και τα άλλα που τα δίνει, τα δίνει για να μας παρακινήσει να ζητήσουμε την ταπείνωση και να μας δώσει την ταπείνωση.

 

 

Από το βιβλίο: π. Συμεών Κραγιοπούλου, «Συνάξεις Τριωδίου Β’ «, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, 1999, σελ. 180

 

 

Η Παναγία παράδειγμα ταπεινώσεως

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.