Γέροντες

Μαρτυρίες κληρικών για τον Γέροντα Διονύσιο τον Ρουμάνο
Μαρτυρίες κληρικών για τον Γέροντα Διονύσιο τον Ρουμάνο

Ο ιερομόναχος π. Στέφανος είναι Γέροντας του Κελλίου «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» της Σκήτης Λάκκου. Γεννήθηκε στο χωριό Σάντοβα της Σουτσεάβας το 1953. Το 1977 αναχώρησε για τη Μονή Συχαστρία, το 1984 ήλθε στη Ρουμανική Σκήτη Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου του Αγίου Όρους και από το 1992 ασκείται στη Σκήτη Λάκκου μαζί με την συνοδεία του που αποτελείται από 14 μοναχούς και δοκίμους. Αυτός μας είπε τα εξής για τον όσιο Γέροντα Διονύσιο:

Ο π. Διονύσιος, όταν ήλθε στο Άγιον Όρος το 1926, σε ηλικία 17 ετών, επισκέφθηκε με τον αδελφό του ιεροδιάκονο Γυμνάσιο τις Μονές του Αγίου Όρους. Μετέβησαν και στη Σκήτη του Προδρόμου, η οποία τότε αριθμούσε 120 μοναχούς. Λόγω ελλείψεως κελλιών δεν τους δέχθηκαν εκεί και αναζήτησαν καταφύγιο σε κελλιά της περιοχής Καψάλας.

Ο Γέροντας Διονύσιος αγωνίσθηκε σκληρά σαν εργάτης στην νεότητά του και κατόπιν σαν μοναχός. Έζησε στην αφάνεια. Δεν έλεγε πολλά λόγια, μόνο λίγα και σοφά. Είχε λάβει πολλά χαρίσματα από τον Θεό. Ιδιαίτερα το δώρο της καρδιακής προσευχής, της ταπεινώσεως και της αγάπης για τον Χριστό και τον κάθε άνθρωπο. Με την δύναμη της προσευχής του έκανε θαύματα. Και αρκούμαι να αναφέρω μόνο ένα.

Στο χωριό Στρεχάγια κοντά στη Κράγιοβα ζει μέχρι σήμερα μία μεγάλη κοινότητα τσιγγάνων. Κάποια χρονιά μία ομάδα δέκα ατόμων από αυτούς με επικεφαλής τον Ιωάννη, δικό τους άνθρωπο, αλλά ακόμη αβάπτιστο, ήλθαν στο Άγιον Ορος. Πήγαν και στη Σκήτη του Αγίου Γεωργίου Κολιτσού, όπου ζούσε ο Γέρο-Διονύσιος με την συνοδεία του. Όταν τους αντιλήφθηκε να έρχονται από μακριά, ενώ ήταν τυφλός, με θεία φώτιση τους είπε τα εξής:

– Γιατί εσείς θέλετε να ζείτε σαν τα σκυλιά, χωρίς να θέλετε να βαπτισθείτε και να παντρευθείτε; Δεν είσθε παιδιά του ιδίου Θεού, όπως και εμείς;

Ο Ιωάννης είπε στο π. Στέφανο: «Όταν άκουσα αυτά τα λόγια του, μου κόπηκαν τα πόδια και η ανάσα… Δεν μπορούσα να του μιλήσω. Τελικά του είπα:

– Γέροντα, εγώ θέλω, αλλά δεν θέλει η γυναίκα μου.

– Δεν είναι ζωή αυτή που κάνετε, του είπε και πάλι ο Γέροντας.

Έφυγαν οι τσιγγάνοι από το Κελλί του με σκοπό να επισκεφθούν άλλες Μονές τού Όρους. Κατόπιν επέστρεψαν στο χωριό τους, στη Ρουμανία. Μετά από ένα χρόνο ήλθαν και πάλι στο Ορος, στη Σκήτη της Κολιτσούς. Τότε όμως είχε πεθάνει ο Γέροντας. Ο αρχηγός τους, ο Ιωάννης, πήγε στο τάφο του Γέροντα, έπεσε μπρούμυτα επάνω και έλεγε με πόνο στον Γέροντα: «Συγχώρεσέ με, Γέροντα. Εγώ θέλω να βαπτίσω όλη την οικογένειά μου και να στεφανωθώ με τη γυναίκα μου, αλλά αυτή αρνείται, λέγοντάς μου ότι στο χωριό μας έτσι είναι όλοι αβάπτιστοι και αστεφάνωτοι, γιατί να το κάνουμα αυτό πρώτα εμείς;»

Όταν ο Ιωάννης επέστρεψε στο σπίτι του στη Ρουμανία, η γυναίκα του τον υποδέχθηκε με πολλή χαρά και τον ερώτησε: «Πράγματι, γιατί να ζούμε σαν τα σκυλιά, αφού υπάρχει και για εμάς αιώνια ζωή;» Κάλεσαν ιερέα, κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν όλη η οικογενειά τους. Κατόπιν στεφανώθηκαν. Ένα μεγάλο δωμάτιο του σπιτιού τους το μετέτρεψαν σε εκκλησάκι και παντού στους τοίχους κρέμασαν εικόνες των Αγίων της Εκκλησίας μας. Διαβάζουν πνευματικά βιβλία. Ο Ιωάννης έλεγε με χαρά στον π. Στέφανο ότι έχει διαβάσει όλα τα βιβλία του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, τα οποία, ως γνωστόν, έχουν μεταφρασθεί όλα από τον π. Στέφανο. Στην συνέχεια τους ακολούθησαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Κάθε χρόνο έρχονται καθ’ ομάδες χρστιανοί τσιγάνοι απ’ αυτό το χωριό στο Άγιον Όρος πάντοτε με άφθονα δώρα. Στον π. Στέφανο έφεραν ολόκληρο κοντέϊνερ με πάγκους, καθίσματα και άλλα έπιπλα, τα οποία κατασκεύασαν οι ίδιοι.

Το θαύμα αυτό μας δείχνει το μέγεθος της δυναμικής προσευχής τού Γέροντα Διονυσίου ενώπιον του Φιλανθρώπου Θεού μας!

* * *

Στη Ρουμανική Σκήτη του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ασκείται στην κοινοβιακή ζωή ο ιερομόναχος Δανιήλ Μάρκου, ο οποίος στην αρχή μόναζε στη Μονή Νεάμτς της Ρουμανικής Μολδαβίας. Όπως μας είπε ο ίδιος, το 1994 επισκέφθηκε με μία ομάδα πέντε ατόμων για πρώτη φορά την Ελλάδα και το Άγιον Όρος. Πρώτα επισκέφθηκαν την Κέρκυρα, καλεσμένοι από μία Ρουμάνα εκεί ηγουμένη. Συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Τιμόθεο, ο οποίος τους είπε τα εξής: «Να πάτε στο Άγιον Όρος. Εκεί ζουν τρεις άγιοι Ρουμάνοι μοναχοί. Είναι οι Γέροντες Διονύσιος Ιγνάτ και Ιωάννης Γκούσιου από το Κελλί του Αγίου Γεωργίου Κολιτσούς και ο ηγούμενος της Ρουμανικής Σκήτης του Προδρόμου π. Πετρώνιος».

Κατόπιν η ομάδα των πέντε προσκυνητών πήγαν να προσκυνήσουν τα Μετέωρα. Έμειναν στην Καλαμπάκα ένα βράδυ, όπου ενδιαφέρθηκε τα μέγιστα για τη φιλοξενία τους ένας ιερέας, ο π. Ιωάννης, ο οποίος τους είπε τα ίδια λόγια με τον Μητροπολίτη Τιμόθεο, ότι στο Όρος ζουν τρεις άγιοι Ρουμάνοι μοναχοί. Τους είπε τα ίδια ονόματα των τριών αναφερθέντων πατέρων.

Η ομάδα των πέντε έφθασε τελικά στο Άγιον Όρος. Από τις Καρυές κατευθύνθηκαν στη Μονή Ιβήρων. Εκεί ένας Έλληνας μοναχός, αφού τους υποδέχθηκε και έμαθε ότι είναι Ρουμάνοι, τους σύστησε να επισκεφθούν τρεις αγίους Ρουμάνους μοναχούς του Άθωνα. Και το παράδοξο είναι ότι τους είπε τα ίδια ονόματα, που είχαν αναφέρει και οι προηγούμενοι δύο κληρικοί.

Ο ιερομόναχος π. Δανιήλ με την παρέα του έμειναν μόνο δύο εβδομάδες στον Άθωνα και επέστρεψαν στη Ρουμανία. Το φθινόπωρο του 1996, ακριβώς μετά από δύο χρόνια, ήλθε και πάλι στο Άγιον Ορος με σκοπό να μείνει οριστικά στη Σκήτη του Προδρόμου. Με ευλογία του Γέροντα της Σκήτης π. Πετρωνίου πήγε να επισκεφθεί τους Γέροντες στη Σκήτη Κολιτσού. Ο Γέροντας Διονύσιος τον δέχθηκε με απλότητα και πατρική καλοσύνη. Του έδωσε την ευλογία να λειτουργήσει. Έτσι ο π. Δανιήλ άρχισε κατά την τάξη στις 2:30 την τέλεση των γνωστών ακολουθιών και στις 8 το πρωΐ είχε τελειώσει. Μετά πήραν ένα καφέ, ένα κέρασμα και ο Γέροντας Διονύσιος τον ερωτούσε για τα νέα της Ρουμανίας και για την κατάσταση του κόσμου.

Ο π. Δανιήλ μάς είπε:

– Όταν κοίταζα τον Γέρο-Διονύσιο, δεν έβλεπα κάτι ιδιαίτερο επάνω του. Ήταν ένας απλός άνθρωπος, όμοιος με εμάς. Έτσι σκεπτόμουν με τον λογισμό μου. Είχα μεγάλη αμφιβολία ότι αυτός μπορεί να είναι ένας άγιος. Εκείνη την νύκτα μέχρι το πρωί έριχνε καταρρακτώδη βροχή, και σκεπτόμουν πώς θα γυρίσω στην σκήτη μου, του Προδρόμου, διότι είχα εντολή να επιστρέψω. Τότε μέσα βαθιά στην καρδιά μου φύτρωσε ένας έντονος λογισμός. Και είπα: «Αν αυτοί εδώ οι Γεροντάδες είναι άγιοι, να σταματήσει η βροχή για να φύγω κι εγώ για τη Σκήτη μου». Έτσι σκέφθηκα. Σε πέντε λεπτά το θαύμα έγινε. Σταμάτησε η νεροποντή. Έφυγα με τα πόδια, άλλοτε κάποιο αυτοκίνητο με μετέφερε πιο πέρα. Τελικά έφθασα στη Σκήτη του Προδρόμου, αφού διάνυσα τουλάχιστον τριάντα χιλιόμετρα με τα πόδια.

Ιδού και ένα άλλο θαυμαστό σημείο. Έβλεπα από μακριά ότι είχαν εμφανισθεί δύο πολύχρωμα ουράνια τόξα, τα οποία και τα δύο ξεκινούσαν από το Κελλί των οσίων Γερόντων Διονυσίου και Ιωάννη και έκαναν καμπύλη πάνω από το Κελλί τους.

– Πάτερ Δανιήλ, πέστε μας κάτι για τις τελευταίες ημέρες των δύο αγίων Γεροντάδων.

– Όταν επισκέφθηκα τον π. Ιωάννη, ήταν βαριά άρρωστος. Πλησίαζε το τέλος του. Και πράγματι μετά από δύο εβδομάδες κοιμήθηκε. Όταν έσκυψα να πάρω την ευχή του για να φύγω, το χέρι του ευωδίαζε. Την ίδια ευωδία αισθάνθηκα, όταν ασπάθηκα το χέρι και του Γέροντα Διονυσίου. Στην κηδεία του π. Διονυσίου παρευρέθησαν το πνευματικό του τέκνο ο επίσκοπος Ιταλίας Σιλουανός, περίπου τριάντα Έλληνες και Ρουμάνοι ιερείς και περίπου διακόσιοι λαϊκοί. Κατά την εκφορά του αγίου λειψάνου του οσίου Γέροντα προς τον τάφο του, πολλοί άνθρωποι ομολόγησαν ότι η ατμόσφαιρα μέσα και έξω από την ασκητική του παλαίστρα, το κελλί του, είχε γεμίσει από μία θεία ευωδία.

 

Πηγή: Μοναχός Δαμασκηνός Γρηγοριάτης, «Αυθεντικές μαρτυρίες Αγιορειτών πατέρων και προσκυνητών για την προσωπικότητα του οσίου Γέροντα Διονυσίου του Ρουμάνου, Αγιορείτη ησυχαστή». Ομιλία στο Μοναχικό συμπόσιο προς τιμήν τού οσίου Γέροντα Διονυσίου του Ρουμάνου, Αγιορείτη ησυχαστή. Ιάσιο Ρουμανίας, 12-15 Νοεμβρίου 2015. (Αποσπάσματα.)

 

 

Μαρτυρίες κληρικών για τον Γέροντα Διονύσιο τον Ρουμάνο

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.