Αγιολόγιο - Εορτολόγιο

Ο άγιος Κόμγκαλ της Ιρλανδίας
Ο άγιος Κόμγκαλ της Ιρλανδίας

Γόνος ευγενούς οικογένειας των Πικτών της Ιρλανδίας, ο άγιος Κόμγκαλ γεννήθηκε το 516. Τον ανέθρεψε ο άγιος Φιντάνιος του Κλόνεναγκ (Clonenagh) και γρήγορα απέκτησε βαθειές γνώσεις των αρχών της μοναχικής πολιτείας. Αφού χειροτονήθηκε ιερέας, διήγαγε για κάποιο διάστημα ερημιτικό βίο στο Λόου Ερν (Lough Erne), σε συνθήκες άκρας αυστηρότητας. Εν συνεχεία, περί το 555, ίδρυσε στον κόλπο του Μπέλφαστ το μεγάλο μοναστήρι του Μπάνγκορ, το οποίο έμελλε να γίνει το επιφανέστερο και πολυπληθέστερο σε όλη την Ιρλανδία: αριθμούσε περίπου τρεις χιλιάδες μοναχούς στην μονή και τα εξαρτήματά της, οι οποίοι ασχολούνταν με χειρωνακτικά έργα και αναλάμβαναν την εκπαίδευση των νέων στα θύραθεν και ιερά γράμματα, έχοντας διαρκώς στα χείλη τα λόγια της αγίας Γραφής και την μνήμη του Θεού στην καρδιά. Ο άγιος τούς είχε χωρίσει σε επτά χορούς, με τριακόσιους υμνωδούς στον καθένα, οι οποίοι ανέπεμπαν νυχθημερόν δοξολογία στον Θεό και εμεσίτευαν για τον λαό. Από το σχολείο τούτο της αγιότητας προήλθαν ο άγιος Κολομβανός [23 Νοεμ.] που επρόκειτο να μετακενώσει την κληρονομιά αυτή στην ηπειρωτική Ευρώπη, καθώς και άλλοι άγιοι μοναχοί και επίσκοποι. Η μονή τού Μπάνγκορ έγινε έτσι το υπόδειγμα της μοναστικής τάξης και της θείας λατρείας για το σύνολο της κελτικής Εκκλησίας.

Ονομαστός για την πνευματική επιστήμη του και την σύνεσή του στην διακυβέρνηση των ψυχών, ο άγιος Κόμγκαλ ήταν φίλος με τους σπουδαιότερους αγίους του καιρού του, ιδιαιτέρως με τον άγιο Κολούμπα [9 Ιουν.], τον οποίο επισκέφθηκε στην νήσο Αϊόνα και με τον οποίο ξεκίνησε από εκεί για να ευαγγελίσουν την Σκωτία. Επιστρέφοντας στην Ιρλανδία, ίδρυσε άλλο ένα μοναστήρι, το Σελλ Κόμγκαρ (Cell Comgar). Εκοιμήθη εν ειρήνη στις 10 Μαΐου 601, αφήνοντας πίσω του ως κληρονομία στην κοινότητά του έναν μοναστικό Κανόνα γραμμένον σε στίχους.

 

Από το βιβλίο: Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου. Μάϊος. Εκδόσεις Ορμύλια.

 

 

 

Ο άγιος Κόμγκαλ της Ιρλανδίας

 

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.