Αγιολόγιο - Εορτολόγιο

Γυναίκα Ηγέτης. Αγία Θεοδώρα η Αυγούστα
Γυναίκα Ηγέτης. Αγία Θεοδώρα η Αυγούστα

Την Α΄ Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Κυριακή της Ορθοδοξίας) ο ελληνικός λαός, που επιθυμεί να έχει σχέση με την ιστορική του παράδοση και τον πολιτισμό του, εορτάζει την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία σήμανε τη λήξη της εικονομαχίας.

Πρωταγωνιστικό πρόσωπο στη λήξη της εκατονταετούς φοβερής διαμάχης στο «Βυζάντιο» (726-842) υπήρξε η αγία Θεοδώρα η Αυγούστα, η οποία συγκάλεσε Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, που επικύρωσε τις αποφάσεις της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, τερματίζοντας με τον τρόπο αυτό μια θεολογική (άρα και κοινωνική) διαμάχη. Μόλις πέθανε ο σύζυγός της Θεόφιλος ανέλαβε τον θρόνο της Ρωμανίας, ως επίτροπος του ανήλικου υιού τους Μιχαήλ. Πρώτες ενέργειές της υπήρξαν η αποκατάσταση της ειρήνης στην Εκκλησία, η αναστήλωση των ιερών εικόνων στους ναούς, η αντικατάσταση του εικονομάχου πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννη από τον εικονόφιλο Μεθόδιο, καθώς και η απελευθέρωση από τις φυλακές, αλλά και ανάκληση από τις εξορίες, όλων των ορθοδόξων ομολογητών.

Συγκεκριμένα την Α΄ Κυριακή των Νηστειών του 842, συγκεντρώθηκαν στον περίλαμπρο ναό της Αγίας Σοφίας όσοι πατέρες, μοναχοί, κληρικοί είχαν γλυτώσει από τους διωγμούς των εικονομάχων, με επικεφαλής την αυτοκράτειρα, με τη συμμετοχή του ευσεβούς λαού και έκαμαν την επίσημη ανακοίνωση της λήξης της εικονομαχίας με την αναστήλωση και την πρώτη περιφορά των ιερών εικόνων. Σ’ ανάμνηση του ιστορικού αυτού γεγονότος, περιφέρονται την Κυριακή της Ορθοδοξίας σ’ όλους τους ορθόδοξους ναούς του κόσμου οι ιερές εικόνες. Η αγία αυτοκράτειρα ολοκλήρωσε τον ιστορικό της βίο ως μοναχή (11 Φεβρουαρίου 867). Μετά από λίγα χρόνια πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή του ιερού της λειψάνου, το οποίο βρέθηκε άφθαρτο και από τότε δεν παύει να θαυματουργεί σ’ όσους έχουν βαθειά πίστη. Το 1456 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα, όπου φυλάσσεται ακέραιο στον Μητροπολιτικό της ναό, ενώ από το 1984 με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτη Κερκύρας κυρού Τιμοθέου, καθιερώθηκε η λιτάνευσή του.

Η περίοδος της εικονομαχίας υπήρξε μια από τις σκληρότερες και αγριότερες της μεσαιωνικής περιόδου. Όσα, όμως, δεν κατάφεραν οι πολιτικοί και εκκλησιαστικοί άνδρες της συγκεκριμένης εποχής, τα κατόρθωσε μια σοφή γυναίκα, που δεν σκέφθηκε (μικρο)πολιτικά, αλλά (Αγιο)πνευματικά. Επέλεξε να πολιτευθεί κόντρα στο ρεύμα των αρεστών, που συγκροτούσαν το διεφθαρμένο και αλλοτριωμένο πολιτικό σύστημα, συστρατευόμενη με τους αρίστους, δηλαδή τους πνευματικούς ηγέτες του λαού της. Σε μια εποχή, μάλιστα, όπου η θέση τής γυναίκας τελούσε υπό αμφισβήτηση, αναδεικνυόταν στη Ρωμανία μια ηγέτης που έσωζε από βέβαιη διάλυση μια ολόκληρη αυτοκρατορία. Μία γυναίκα ηγέτης, αντιπρότυπο των πολλών σύγχρονων παγκόσμιων (ψευτο)ηγετών θηλυκού γένους.

 

Δρ. Δημήτριος Γ. Μεταλληνός

 

 

 

Γυναίκα Ηγέτης. Αγία Θεοδώρα η Αυγούστα

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.