Μαρτυρία και διδαχή

Ζει Κύριος παντοκράτωρ!
Ζει Κύριος παντοκράτωρ!

Μέσα στην ύπαρξή μας, μέσα στον ίδιο τον εαυτό μας, πόσες φορές ξεσηκώνονται θύελλες, ωσάν να μη θέλουν να αναγνωρίσουν τον Κύριο, πόσες φορές ξεσηκώνονται δυνάμεις «κατά του Κυρίου και κατά του χριστού αυτού» (Ψαλμ. 2:2). Αυτές τις ώρες να πιστεύουμε ακράδαντα ότι «ο κατοικών εν ουρανοίς εκγελάσεται» όλα αυτά και «εκμυκτηριεί» (Ψαλμ. 2:4) όλα αυτά.

Δεν φοβάται, αδελφοί μου, ο Θεός ό,τι κι αν υπάρχει και γύρω μας και μέσα μας. Ό,τι κακό κι αν έχει κάνει μέσα μας η αμαρτία, δεν το φοβάται ο Θεός. Όσο κι αν ξεσηκώνεται από μέσα μας ο παλαιός άνθρωπος, τα πάθη μας, οι αδυναμίες μας, που αντιστρατεύονται το θέλημα του Θεού, ο Θεός περιγελά, περιφρονεί και, αν θέλετε να πω έτσι, περιμένει να τον καλέσουμε να μας βοηθήσει.

Περιμένει τη συγκατάθεσή μας ο Θεός ή, αν θέλετε, περιμένει να πούμε: «Ζει Κύριος παντοκράτωρ! (βλ. Γ’ Βασ. 17:1) Μπορεί εξαιτίας όλων αυτών που ξεσηκώνονται μέσα μου και γύρω μου να νιώθω ότι χάνομαι, όμως άλλος είναι νοικοκύρης της ψυχής μου· δεν είμαι εγώ ή όλα αυτά τα οποία ξεσηκώθηκαν. Είναι ο Θεός. Ο Θεός επεκτείνει το βασίλειό του και στη δική μου ψυχή, και, όταν δώσω τη συγκατάθεσή μου, όταν ομολογήσω την πίστη μου, όταν πιστέψω έτσι και αναμείνω την επέμβασή του, θα επέμβει». Δεν υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία ότι ο Θεός θα επέμβει, και όλα, επαναλαμβάνω, θα μπουν στη θέση τους.

Αν καμιά φορά αφήνει ο Θεός, τρόπον τινά, να θριαμβεύουν όλα αυτά που είναι εκεί μέσα μας, ως ένα σημείο τα αφήνει, για να δείξει τη δύναμή του. Να θυμηθούμε εδώ τον Φαραώ και αυτά που είπε ο Θεός στον Φαραώ. Σε καμιά περίπτωση, απολύτως σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατό να νικηθεί ο Θεός. Όσο περισσότερο επιμένει το κακό μέσα μας, όσο περισσότερο επιμένει η επανάσταση και η αντίδραση μέσα μας, τόσο πιο σίγουροι να είμαστε, αδελφοί μου, ότι κάποιο μεγάλο θαύμα θα κάνει ο Θεός μέσα μας. Τι άλλο θέλουμε;

Πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια πραγματικότητα, καθώς παρακολουθούμε τον εαυτό μας· βλέπουμε να επιμένει το κακό, βλέπουμε να μη θέλει να υποχωρήσει, και όσο, τρόπον τινά, εμείς προσπαθούμε να το καταστείλουμε, τόσο εκείνο ζει και βασιλεύει. Όσο επιμένει το κακό, το τονίζω ακόμη μία φορά, τόσο να είμαστε βέβαιοι ότι πολύ θα χτυπηθεί αυτό το κακό από τον Θεό, και θα γίνει ένα μεγάλο θαύμα στην ψυχή μας. Ποιος το πιστεύει αυτό; Το πιστεύεις; Αν το πιστεύεις, θα γίνει. Θα έλθει η ημέρα που θα γίνει αυτό το θαύμα.

Μπορεί να αναστατωθεί όλη η οικουμένη με έναν παγκόσμιο πόλεμο. Ένας πόλεμος τι είναι παρά επανάσταση κατά του Θεού; Είναι δυνατό να θέλει ο Θεός τον πόλεμο και όλο αυτό το κακό που γίνεται; Μπορεί λοιπόν να επιτρέψει ο Θεός να γίνει ένα τέτοιο κακό, μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους να κάνουν ένα τέτοιο κακό, και να επέμβει ο Θεός και να εμφανισθεί σωστικά και σωτηριωδώς σε λίγες ψυχές, και οι λίγες αυτές ψυχές να δουν αυτή την επέμβαση του Θεού, να τη ζήσουν και να πουν: «Μάλιστα. Ήλθε η ώρα, και ο Κύριος ενεργεί». Γιατί, όλο το θέμα δεν είναι να σταματήσει ο Θεός τους πολέμους ή να μη τους σταματήσει. Εφόσον οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι, και ο Θεός δεν δεσμεύει την ελευθερία τους, οι άνθρωποι θα κάνουν ό,τι τους υπαγορεύει η κακία τους. Αλλά ο Θεός όμως επεμβαίνει μέσα σ’ αυτές τις ενέργειες και σ’ αυτά τα έργα των ανθρώπων κατά τέτοιον τρόπο, που τους δικούς του, τους πιστούς, αυτούς οι οποίοι λένε: «Ζει Κύριος ο Θεός», τους οδηγεί εκεί που θέλουν να οδηγηθούν και εκεί που πρέπει να οδηγηθούν· τους οδηγεί στη βασιλεία του.

Εάν, έτσι όπως τα είπα, δεν βρίσκομαι μακριά από την αλήθεια, αλλά είμαι κάπως κοντά, νομίζω ότι πρέπει να το προσέξουμε αυτό και να μη μετεωριζόμαστε και να μην περιμένουμε πράγματα που δεν θα γίνουν ποτέ. Διότι έτσι που ίσως εμείς περιμένουμε να εξαλειφθεί το κακό από τον κόσμο, θα εξαλειφθεί μόνο στο τέλος του κόσμου. Και μήπως θα πρέπει την εξάλειψη του κακού, την επέμβαση του Θεού εναντίον του κακού και εναντίον των επαναστατών αλλιώς να αρχίσουμε να την καταλαβαίνουμε και να την αναμένουμε.

Εάν ο Θεός αποκαλυφθεί μέσα σου, εάν ο Θεός επέμβει μέσα σου, εάν ο Θεός κατασιγάσει όλα αυτά που είναι μέσα σου και σε ελευθερώσει από αυτά, για σένα ήλθε η βασιλεία του Θεού, για σένα έγινε η επέμβαση του Θεού, για σένα ήλθε η ώρα και επενέβη ο Θεός, αυτός που κατοικεί στους ουρανούς και περιγελά και περιφρονεί όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν να σε καταστρέψουν, και αναποδογύρισε και συνετάραξε όλο το κακό και μέσα σου και έξω από σένα.

 

Από το βιβλίο: π. Συμεών Κραγιοπούλου, “Ο άνθρωπος του Θεού”, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, 2002, σελ. 71 (αποσπάσματα).

 

 

 

 

Ζει Κύριος παντοκράτωρ!

 

 

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.