Αγιολόγιο - Εορτολόγιο

Η αγία Μπριγκίτε του Κιλντέαρ
Η αγία Μπριγκίτε του Κιλντέαρ

Γόνος ευγενούς οικογένειας της Ιρλανδίας, η οποία είχε μεταστραφεί στον χριστιανισμό από τον άγιο Πατρίκιο [17 Μαρτίου], η αγία Μπριγκίτε έδειξε από πολύ νωρίς την θαυμαστή της κλίση προς την αρετή. Όταν έφθασε σε ηλικία δεκαέξι ετών και το σπάνιο κάλλος της προσείλκυε πλήθος μνηστήρων, παρακάλεσε τον Κύριό μας Ιησού Χριστό –τον μόνο Νυμφίο που η καρδιά της επιθυμούσε– να την κάνει άσχημη, έτσι ώστε να μη βρίσκεται κανένας που να θέλει να την νυμφευθεί. Η προσευχή της εισακούσθηκε, έχασε το ένα μάτι της και μπόρεσε έτσι να μπει σε μοναστήρι. Την ίδια μέρα που εκάρη μοναχή, θεραπεύτηκε θαυματουργικά και ξαναβρήκε την πρώτη της ομορφιά που έκτοτε εκάλλυνε επιπλέον και κάλλος πνευματικό.

Σύντομα, άλλες επτά κόρες τέθηκαν υπό την καθοδήγησή της και η κοινότητα που ίδρυσε γύρω από μια μεγάλη βελανιδιά λίγα χιλιόμετρα απόσταση από το Δουβλίνο, γρήγορα αναπτύχθηκε χάρις στην φήμη της αγίας ηγουμένης. Η μονή αυτή που ονομάσθηκε Κιλντέαρ (Kildare), εξελίχθηκε κατόπιν σε επισκοπική πόλη και οι μαθήτριες της αγίας Μπριγκίτε σκόρπισαν σε όλη την Ιρλανδία ιδρύοντας μοναστήρια. Το πλήθος αυτό των καθιδρυμάτων της υποχρέωνε την αγία να κάνει συχνά ταξίδια και κάθε φορά τα θαύματα αφθονούσαν απ’ όπου περνούσε. Με μόνο το σημείο του Σταυρού εξεδίωκε δαιμόνια, θεράπευε ασθένειες, μετέστρεφε αμαρτωλούς και η παρουσία της ενέπνεε σε όλο τον λαό την αγάπη για τον Θεό. Όλα τα επιφανή πρόσωπα της εποχής της την γνώρισαν εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για το πρόσωπό της.

Προβλέποντας την ημέρα της τελευτής της, εκοιμήθη εν ειρήνη την 1η Φεβρουαρίου του 523, αφήνοντας κληρονομιά στις μαθήτριές της ένα μοναχικό κανόνα στον οποίο συνοψίζονταν οι διδαχές της. Θεωρείται προστάτις της Ιρλανδίας μαζί με τον άγιο Πατρίκιο και τιμάται ως δεύτερη αγία μετά την Θεοτόκο. Κατά τον Μεσαίωνα, η τιμή της απλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Από το βιβλίο: Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου. Φεβρουάριος, 1. Εκδόσεις Ορμύλια.

 

Η αγία Μπριγκίτε του Κιλντέαρ

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.